Fem stora matcher vi minns mellan Sverige och Finland

Det är stor rivalitet mellan ishockeynationerna Sverige och Finland och alltid mycket kamp och känslor när länderna drabbar samman. Det har de gjort i flera historiska matcher och SVT Sport ska därför lista de fem mest minnesvärda matcherna mellan grannländerna i stora turneringar.

1. Dagens OS-semifinal.

De finländska lejonen kom till start utan sin förstemålvakt, Tuukka Rask, på grund av sjukdom. En mardröm för lejonen, då Rask storspelade i kvartsfinalen mot Ryssland och hade varit deras mest värdefulla spelare under OS-turneringen så långt. Men det var finländarna som ändå fick jubla först när Olli Jokinen gav Finland ledningen med 1-0. Dock skulle Sverige både kvittera och vända underläget på knappa fem minuter. Loui Eriksson satte 1-1 och därmed även sitt andra mål för turneringen och 4.47 minuter senare satte turneringens främsta svenske målskytt Erik Karlsson 2-1 med en riktig kanon och Sverige är därmed klar för ännu en OS-final. Med den säkrar vi vår 15:e medalj detta OS – nytt medaljrekord för Sverige.

OS i Sotji ishockey herrar

2. OS-finalen i Turin 2006.

Efter en rafflande final kunde Sverige återigen vända underläge till vinst – vilket i det fallet betydde ett OS-guld för Sverige! Det var återigen Finland som satte matchens första mål men Niklas Kronwall kunde ge Sverige ledningen med 2-1 i andra perioden. Finländarna kvitterade men tio sekunder in i tredje blev Nicklas Lidström matchhjälte när hans skott gick via stolpen, ribban och in i mål. 3-2 och Sverige tog nytt OS-guld.

3. VM 2003

Ingen som såg kvartsfinalmatchen kommer någonsin att glömma den. Mats Sundin gav Sverige ledningen men efter det satte finländarna fem raka mål och det såg omöjligt för Sverige att avancera till en semifinal. Finland var värd för detta VM och arenan kokade i hyllning tilll tremålsskytten Teemu Selänne. Sverige hittade dock ny energi någonstans långt inne och efter tre mål i andra perioden var vi med i matchen igen. I tredje gjorde Peter ”Foppa” Forsberg ett fantastiskt solomål – ett av hans många mål som etsat fast sig på många svenskars näthinnor. Med fem minuter kvar styrde sedan Per-Johan ”Pebben” Axelsson in 6-5 och Sverige hade gjort det. De hade vänt ett fyramålsunderläge mot Finland – i Finland – och återigen besegrat det finlänska lejonet.

4. VM 1986

Återigen en oförglömlig match dessa hockeybjässar emellan. Sverige låg under med 2-4 med 40 sekunder kvar av matchen och det såg ut som att det var kört ur svenska ögon. Sverige plockade ut målvakten i hopp om ett mirakel och det miraklet stavas Anders ”Masken” Carlsson. ”Masken” satte 3-4 och bara nio sekunder senare satte han även 4-4. Sverige tog sig till final och kunde där spela hem ett VM-silver.

5. VM 1991

Finland hade fördel med hemma-VM, men med det kom även en hel nations press om ett guld. Men, det var en viss 20-årig Mats ”Sudden” Sundin som skulle stå i vägen för det. Sverige låg även här under med 2-4 med bara en minut kvar i grundomgången. Då klev ”Sudden” fram och satte två mål inom 15 sekunder och matchen slutade 4-4. ”Sudden” satte även det klassiska målet 2-1-målet mot Sovjet i finalen som gav Sverige VM-guldet på den största konkurrentens hemmamark.