Alfie i Sotji: ”Vi har kapacitet för guld”

Uppdaterad
Publicerad

De första NHL-spelarna har landat i Sotji med veteranen Daniel Alfredsson, som gör sitt femte OS, i spetsen.

– Jag tycker att vi har kapacitet för att ta guld, säger Alfredsson till SVT Sport.

Fyra specialchartade plan med 150 NHL-spelare tog dem till Ryssland och OS-festen i Sotji. De lyfte från flygplatser i New York och Atlanta. På tre av dem fanns spelare i Tre Kronor.

SVT nådde Daniel Alfredsson när det första planet av tre med NHL-spelare landade i Sochi. Alfredsson som gör sitt femte OS, samtliga med NHL-spelare.

OS i Sotji ishockey herrar

Ni har precis landat – hur var flighten?

– Fick några timmars sömn iallafall. Ska bli jättespännande och samtidigt få den här upplevelsen igen. Har kunnat sova sista timmarna känns faktiskt bra. Det gick över förväntan tog bara åtta och en halv timme.

Din roll, vad kommer du att bidra med?

– Lite lugn, riva och slita – kanske hänga nån kasse, säger Alfredsson med ett leende.

– Det är speciellt att spela OS, man kan dela med sig av sina erfarenheter.  Tycker vi har en bra mix av unga energiska spelare, lugna och äldre. Bra mix

Vad har Mårts sagt?

– Jag har pratat med Pär, han har ganska bra koll på hur han ska formera kedjorna. Men jag vet inte exakt för egen del.

Vad är målsättningen?

– Final satsar vi på, och guld givetvis. Det tycker jag vi har kapacitet till – det vore synd att sticka under stol med det.

Bäckström: ”Skönt att komma iväg”

Nicklas Bäckström lämnade igår hemstaden Washington, tillsammans med sent inkallade lagkamraten Marcus Johansson. Den anslöt med övriga NHL-stjärnor i New York och var glad att dåligt väder passerat och att planet planerade att lyfta i tid.

– Blir skönt att komma i väg. Vi sitter och väntar vid gaten och sticker snart, meddelade han SVT Sport före avfärden.

Hur känns det att resa med både lagkamrater och konkurrenter?

– Inga problem. Det är inte varje dag man reser i ett sånt här sällskap, på det här viset. Men alla ska ju över samtidigt och det ska bli riktigt skoj, menade Bäckström som är poängbäst i NHL av de svenska spelarna.

Säkerheten kring ishockeystjärnorna i Sotji är hög. När spelarna landade bussades de direkt från landningsbanan in till OS-området.

OS-finalen i ishockey spelas den 23 februari.

Sedan återvänder vardagen för stjärnspelarna i NHL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet