Bäckströms dom dröjer en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Påföljden till den tillfälligt avstängde Nicklas Bäckström kommer först om en vecka. Det berättade landslagsläkaren Björn Waldebäck för SVT Sport på Arlanda.

– Med tanke på konsekvenserna kommer jag att ångra det här resten av livet, säger Waldebäck.

SOK:s och Tre Kronors läkare Björn Waldebäck var ett hett villebråd när OS-truppen kom till Arlanda och han är kritisk till IOK:s hantering kring avstängningen av Nicklas Bäckström.

B-provet är analyserat men det dröjer innan domen kommer.

– Vi har sett att molekylerna finns men påföljden kommer möjligen om en vecka, säger Waldebäck och är kritisk till hanteringen – där B-provet som väntat också var positivt.

– Det är obegripligt och vi fick vänta i fyra dygn på det första beskedet som kom timmarna före en OS-final. Vi har processat det här kors och tvärs men får ändå inget besked från IOK.

Waldebäck erkänner del i skuldfrågan

Under det drygt turbulenta dygn som gått sedan bomben briserade i Sotji har Waldebäck ägnat sig åt rannsakning och tänkt över händelseförloppet minutiöst. Han erkänner del i skuldfrågan.

– Jag skulle ha varit tydligare med mitt råd till Nicklas och sagt åt honom att äta tabletten längre ifrån match. Nu blev det extremt dålig tajming och tidsfaktorn gjorde att det slog igenom i ett prov. Men före OS hade vi alla landslagsläkare medverkat i ett möte och då sades det att en tablett var okej, säger Waldebäck.

– Med tanke på konsekvenserna kommer jag att ångra det här resten av livet, säger Waldebäck.

Waldebäck slutar som läkare för SOK

Waldebäcks avsikt är att fortsätta som läkare för Tre Kronor – men inte längre som läkare för svenska olympiska kommittén.

– Jag har diskuterat med mina arbetsgivare och sagt till SOK att där ställer jag min plats till förfogande, säger han. Den diskussionen kommer att fortsätta de närmaste dagarna.

Landslagschefen Tommy Boustedt, som i går förde fram teorin om att IOK väntat med beskedet för att få maximal uppmärksamhet för sitt antidopningsarbete, var inte speciellt talför i dag.

– Jag har talat oavbrutet i ett dygn och jag har redan sagt mer än tillräckligt. Det är Björn Waldebäck som sköter alla frågorna i dag, säger Boustedt och hastar förbi reportrarna.

Bäckströms värde över säkerhetsnivån

Bäckström tog en medicin mot allergi som innehåller pseudoefedrin, där gränsvärdet är satt till 150 mikrogram per milliliter urin. Washingtonspelaren hade 190 i sitt värde, ett så högt tal att det förbryllar experter som hört att han bara tagit en tablett.

– Gränsen för pseudoefedrin är 150 mikrogram per milliliter, men för detta ämne finns det dessutom en säkerhetsnivå som går vid 170 mikrogram, innan det rapporteras. Nicklas Bäckström hade 190 mikrogram, vilket alltså var klart över säkerhetsnivån, säger Mats Garle, före detta chef för Huddinge dopningslaboratorium, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.