Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter guldet – nu är Kalla störst

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Charlotte Kalla störst. Stafettguldet är 26-åringens tredje OS-medalj i Sotji – och hennes femte totalt. Därmed slår hon nu Toini Gustafsson-Rönnlunds tidigare rekord. – Vilken dag, jag har fortfarande gråten i halsen, säger Toini till SVT Sport.

Under 1960-talet var Toini Gustafsson-Rönnlund en av Europas främsta längdskidåkare. Hon vann sin första OS-medalj, ett silver, när Sverige kom tvåa i stafetten i Innsbruck 1964.

1968 vann Gustafsson dubbla OS-guld, totalt blev det fyra OS-medaljer under den mycket framgångsrika karriären.

OS i Sotji längdskidor

Efter dubblen 1968 belönades Gustafsson med Bragdguldet.

”Det är ofattbart”

Ingen annan svensk längdskidåkare på damsidan hade vunnit fler olympiska medaljer – fram till i år. Nu är Charlotte Kalla svensk OS-drottning.

– Vilken dag, jag har fortfarande gråten i halsen, säger Toini Gustafsson-Rönnlund, när SVT Sport når henne en halvtimme efter stafettensegern.

– Jag trodde de hade medaljchans men att det skulle bli guld – det är ofattbart!

Charlotte Kalla fixade Sveriges första medalj i Sotji när hon knep skiathlon-silvret bakom Marit Björgen.

Efter kanononledningen har det bara rullat på för Kalla.

Silver i 10 km klassiskt och nu ett osannolikt OS-guld i stafetten tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag.

”Kommer dominera många år framöver”

– Ida och Emma gjorde jättebra sträckor. Jag blev lite orolig när Anna Haag åkte men vi hade vi ju Kalla, som tur var, säger Toini och fortsätter:

– Kalla är ju fantastisk! Det var starkt att plocka in 25 sekunder, men är man i så bra form som hon är och med så bra skidor och på hög höjd – då är det inte så mycke, säger Toini.

– Nu har hon blommat upp och hon kommer att dominera många år framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet