TT Nyhetsbyrån Foto: TT Nyhetsbyrån

Gisin och Maze delade på guldet

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziskan Dominique Gisin och slovenskan Tina Maze delade på guldet i damernas störtlopp. Schweiziskan Lara Gut tog brons, 10/100 efter vinnarduon. Svenskorna var dock långt från toppen.

Gisin gynnades av ett tidigt startnummer (8) i den isiga, slagiga pisten. Hon såg ändå ut att tappa guldet till Maze (21), som ledde med 43/100 vid sista mellantiden. Slovenskan hade dock två missar på slutet, och efter stor dramatik prickade hon alltså Gisins tid.

– Det är en galen dag. Jag kämpade så hårt. Det är en perfekt dag, säger Gisin till Viasat.

OS i Sotji alpint

– Jag gick verkligen för det. Nyckeln var att försöka få ut farten, säger Maze till Viasat.

”Jätteroligt för Tina Maze”

– Det är jätteroligt för Tina Maze efter en strulig säsong. Hon tog två silver 2010 i Whistler och missade medalj med en tiondel när Mancuso tog bronset i superkombination, säger SVT:s alpine kommentator Björn Fagerlind.

– Dominique Gisin var en liten överraskning. Stabil topp 10-åkare, men inte vunnit ett störtlopp på fem år. Härlig revansch med tanke på att hon körde ur störtloppen både på senaste OS och VM, fortsätter Fagerlind.

Svenskorna långt efter

Det gick inget vidare för Kajsa Kling. Med startnummer 13 gick hon i mål som elva, 2,12 efter Gisin. Kling slutade på 23:e plats. Precis som många andra hade hon stora problem med den slagiga pisten. Sara Hector var 2,66 långsammare än segrarduon och slutade på 25:e plats.

– Det här var inte vad jag hade hoppats på. Jag gjorde för många misstag, säger Kling enligt TT och fortsätter:

– Jag är jävligt revanschsugen. Det här duger inte.

Hector var desto mer nöjd efter sin första OS-tävling.

– Det var mycket bättre i dag. Jag satte branten, för första gången. Jag har försökt njuta lite mer i dag. Kul att se att jag i alla fall kan hänga med hyfsat, säger 21-åringen.

Första gången alpint OS-guld delas

Detta är första gången som ett OS-guld i alpint delas. I VM har det hänt en gång, när norrmannen Lasse Kjus och österrikaren Hermann Maier delade guldet i super-G 1999. Österrikaren Hans Knauss blev trea – 1/100 efter vinnarna!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji alpint

Mer i ämnet