En slutkörd Emil Jönsson hjälps av banan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jönsson: ”Det sjukaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

När väl Emil Jönsson hämtat sig efter sin kollapsmedalj kunde han berätta om en dag fylld av motgångar. Och som slutade med skidhistoriens mest osannolika OS-brons.

– Det är det sjukaste jag varit med om. Jag var helt slut efter att ha fått ge allt i varje heat. Jag tog en tjuvstart för att få vila och visste inte vad jag skulle göra, säger Jönsson till Viasat och konstaterar att många var glad åt medaljen. Själv gladde han sig mest åt Teodor Petersons silver.

– Jag är mest glad för Teodors skull, säger Jönsson medan känslorna rusar i huvudet.

OS i Sotji längdskidor

Han släppte direkt efter att ha varit totalt stum i ben och rygg, något som tejpades efteråt.

– Jag stapplade på och såg en hög med åkare och hörde att jag körde för medalj.

– Jag halkade in på ett bananskal men vet inte om jag ska känna mig glad, lycklig eller less, det blev helt svart, säger Jönsson.

”Ett komiskt brons”

Thomas Alsgaard pratade om ett ”komiskt brons” till Emil Jönsson.

Jönssons brons gav paralleller till shorttrackåkaren Steven Bradburys guld i Salt Lake 2002, där alla andra fallit på det sista varvet.

– Jag kanske fick medaljen kanske för lång och trogen tjänst? säger Jönsson och ler svagt.

– Det var förvirrande att se. Det var häftigt på ett konstigt sätt säger SVT:s Johanna Ojala om dagens som innehöll så många vändningar.

– Petter Northug tog totalt slut (långt efter i semin) och det har varit tendenser till att han inte är i form, säger Ojala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet