Kanadensiske domaren Kelly Sutherland dömer finalen Foto: TT Bild

Kanadensiska domare dömer OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Kanada i OS-finalen på söndag. På isen finns också tre domare – från Kanada. En är huvuddomare, två är linjemän. – Jag förstår att det finns en viss frustration och att det kanske känns felaktigt, men de bästa domarna kommer från Kanada, säger SVT Sports kommentator Chris Härenstam.

Kelly Sutherland är en av två huvuddomare och linjemännen Derek Amell och Greg Devorski kommer från samma land. Dessutom är domarnas supervisor från Kanada. Den andra huvuddomaren är amerikanen Brad Meier.

Hälften av domarna som är uttagna som huvuddomare har en annan nationalitet än kanadensisk. En av dem är svensken Marcus Vinnerborg.

OS i Sotji ishockey herrar

Men Chris Härenstam tonar ner domarvalet.

”Förstår frustrationen”

– Jag tror inte man ska göra en så stor grej av det. Om jag inte minns fel dömdes finalen i Vancouver av två kanadensiska domare, då var det ingen som gnällde, säger han.

– De är de proffsigaste vi har, fortsätter han.

Brad Meier dömde matchen Ryssland-USA – i den matchen fick ryssarna ett mål bortdömt.

– Jag förstår att det finns en viss frustration och att det kanske känns felaktigt, men de bästa domarna kommer från Kanada – det är ingen tvekan om den saken, säger Härenstam.

”Vad i helvete”

På SVT Sports facebooksida exploderade reaktionerna efter att nyheten kommit ut.

”Alltså vad i helvete! Varför är inte det inte som i fotboll där inga domare från de länder som spelar dömer?”, skriver Sebban Bill Zäta Jonsson.

Stefan Nilsson: ”En fet jävla skandal”.

”Det skapar ju bara onödig debatt om partiskhet. Varför inte ha ”neutrala” domare? Skulle Kanada vinna med uddamålet blir det ju automatisk skandal pga nån ”felaktig utvisning” osv.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet