Sven Thorgren under dagens kval. Foto: TT Nyhetsbyrån

Thorgren klar för historisk final

Sven Thorgren gjorde ett riktigt bra första kvalåk i slopestyle. 94,25 poäng räckte för att ta sig direkt till lördagens final i slopestyle.

–Det känns grymt bra. att slippa gå med oro i magen, att slippa gå semifinal, det är en lättnad att gå vidare, sa en lycklig Thorgren till SVT Sport efter att det stod klart att han tagit sig till historiens första OS-final i slopestyle.

Resultat slopestyle >>>

OS i Sotji freestyle/snowboard

– Jag var orolig inför första åket. Jag hade knäckt brädan på träningen och var irriterad över att det gått dåligt., så det var skönt att sätta det åket, säger Thorgren till Viasat.

Thorgren satte ner handen i sitt första hopp men gjorde ett fantastiskt sista- hopp med fyra varv, en så kallad 1440.

– Det var medvetet eftersom jag satte ner en hand i första. Kände mig tvungen.

– Det beslutet tog mig till final i dag, sa Thorgren om det som kom att avgöra hans OS-öde.

Thorgrens poäng var fjärde bäst totalt  i kvalet. Bäst var kanadensaren Maxence Parrot på 97,50 p.

– Nu är jag laddad för final. Grymt peppad. Det ska bli fantastiskt.

Thorgren har gjort en succésäsong men misslyckades i förra månaden i X-Games. Och dagens tävling kändes som en revansch.

– Absolut. Känns som jag var nere ett tag men nu är jag tillbaks, skrattar Thorgren.

Hur medaljen ska bärgas på lördag blir på samma sätt som idag med ett undantag.

–Möjligtvis lägger jag till en trippel i första hoppet men annars kommer det se ut som idag. Jag är nöjd med det, säger Thorgren inför finalen.

Mattssons åk räckte inte

Först ut i dag var Thorgrens landsman Niklas Mattsson, som började bra men det var inte tillräckligt.

Niklas Mattsson gjorde ett bra kval men det räckte inte för att ta en plats direkt till finalen. Mattsson hade lite låg fart i inledningen och flaxade till en aning men fick upp farten. Därefter satte svensken sina hopp bra och blev belönad av domarna.  Hans 82,75 poäng från från första åket såg först ut att kanske kunna räcka men det var lite för dåligt.

I andra åket åkte svensken mycket bra ända fram till landningen i det sista hoppet, där han föll.

– Det var bättre hela vägen. Hade för hög fart, flög för långt och fick överrotation. Synd, men det är en ny dag på lördag, sa Mattsson till Viasat.

Fallet i sista landningen gjorde att poängen blev 52,75 vilket betydde att hans första åk räknades och innebar en sjunde plats.

De fyra första i varje kvalheat tar sig till final.

Övriga, däribland Mattsson, får åka semifinal på lördag.

I det första kvalheatet var norrmannen Ståle Sandbech bäst med 94,50 p. Övriga tre final var Peetu Piiroinen, FIN, 90,75, Sebastien Toutant, CAN, 87,25 och Jamie Nicholls, GBR, 86,75.

Perfekta förutsättningar

Vädret var fint i Sotji med klarblå himmel och förutsättningarna för att visa upp den nya sporten var optimala. De senaste dagarna har det förekommit en hel del kritik mot de höga hoppen i OS-banan men svenskarna är positiva till backen.

– Vi har varit positiva till banan hela tiden. Niklas och Sven är tekniska åkare. Visst är det stora hopp men det blir spektakulärt, sa förbundskapten Olle Danielsson innan tävlingen.

– Det var grymt bra idag. Nivån vi fick se var väl bevis för det, sa Thorgen om utformningen av backen och hur tävlingen blev.

Slopestyle

Slopestyle är en gren som funnits sedan mitten av 90-talet men i Sotji är grenen helt ny.  Slopestyle handlar om en kombination av så kallade rails och hopp. I banan i Sotji är det tre ollika rails som ska tas och sedan tre olika hopp.

100 poäng är max en åkare kan få. Sex domare bedömer varje åkare. Den högsta poängen och den lägsta tas bort. Snittet av de fyra poängen som återstår ger åkarens poäng.

Det domarna bedömer är variation, svårighet och utförande av åket.

Kvalet består av 24 åkare där de fyra bästa i de båda kvalheaten går direkt till final.  Övriga gör upp i en semifinal om en finalplats.