Petter Northug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug långt från pallen

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug har haft en trasslig säsong präglad av sjukdom. Och under OS lyckades han inte hitta formen. På femmilen slutade han 44 sekunder efter segraren Legkov på en 18:e plats och gjorde sitt sämsta seniormästerskap.

Norska stjärnan Petter Northug har flera totalsegrar i världscupen i bagaget. Han tog två guldmedaljer på VM ifjol, fem medaljer på VM i Oslo och fem medaljer på OS i Vancouver 2010. Men i Sotji blev det noll framgång och norrmannens sämsta seniormästerskap i karriären. SVT:s längdexpert Anders Blomquist förklarar varför: 

– Han har inte riktigt prickat formen efter en strulig säsong. Han har varit tvungen att chansa lite grann och inte lyckats. Det i kombination med lite sämre skidor mitt under mästerskapet och med den hårda konkurrensen i herrklassen – då blir det inga medaljer, säger Blomquist.

OS i Sotji längdskidor

Northug slog bara en svensk i OS, Calle Halfvarsson.

–  Ja, han (Halfvarsson) hade inte något strålande mästerskap här, säger Northug till Aftonbladet.

Förra våren meddelade Northug att han inte skulle ingå i norska landslagets förberedelser till OS i Sotji.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet