Nya misstankar om korruption

Uppdaterad
Publicerad

En utpekad knarklangare och ledare inom ett ett stort kriminellt nätverk i Asien kan ha påverkat IOK-ledamöter när de röstade om vilket land som skulle tilldelas vinter-OS 2014.

Uppdrag granskning försöker i kväll kartlägga korruptionsmisstankarna kring president Putins hjärteprojekt. En person som uppges ha haft en avgörande roll när Sotji tilldelades spelen 2007 är Gafur Rakimov. Han har i tidningen Rossiskaja Gazeta, som är ett officiellt ryskt regeringsorgan, tackats för sitt arbete med att få de asiatiska länderna att rösta på Sotji. Den tackade var Tjagatjov dåvarande ordförande i den ryska olympiska kommitén.

Inför omröstningen i Guatemala 2007 gjorde IOK, den Internationella olympiska kommitén, en egen granskning av kandidaterna. Och då rankades Sotji efter konkurrenterna Salzburg och Pyongchang.

”Styr kriminella nätverk”

Utan supporten från de asiastiska länderna hade det varit svårt för Sotji att vinna omröstningen.

Rakimov kommer från forna den sovjetrepuliken Uzbekistan och är bland annat vice ordförande Asiens olympiska råd. Men Gafur är också utpekad som internationell knarklangare bland annat av det amerikanska finansdepartementet. På deras hemsida beskrivs han som en av ledarna i Brödracirkeln, en tung organisation som styr över kriminella nätverk i stora delar av Asien.

”Etiska stadgar”

Kan den olympiska rörelsen verkligen ha sådana personer i sina led? Den ryska olympiska kommittén har inte tid att svara på några frågor. Asiens olympiska råd, återkommer inte alls.

Pernilla Wiberg var ledamot i IOK mellan 2002 och 2010. Hon säger bland annat att alla som verkar inom den olympiska rörelsen har etiska stadgar som de måste följa men att tydliga bevis krävs för att någon ska straffas.

– Alla är oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Och i ett demokratiskt samhälle eller organisation så måste man ju följa dom reglerna tycker jag så att innan man har klara bevis för att några oegentligheter har förekommit så är alla oskyldiga, säger Pernilla Wiberg.

”Ge oss objektiva uppgifter”

Uppdrag granskning har sökt president Putin för en kommentar om alla mutanklagelser kring vinter-OS i Sotji men fått en artigt nej. Däremot så han här vid ett pressmöte för ett par veckor sedan.

– Om någon har några konkreta uppgifter om korruption i samband med OS-projektet i Sotji, så ber vi er att ni ger oss objektiva uppgifter. Vi kommer att bli glada och tacksamma! Men än så länge har inget kommit med annat än prat, säger Rysslands president Vladimir Putin.

Wiberg tror på viljan

Wiberg är illa berörd över det som rapporterats om Sotji den senaste tiden och säger att om det ska bli en förändring i framtiden så måste IOK:s stadgar delvis förändras och det är ingen lätt process. Men hon tror att viljan att vidga IOK:s krav på länder som tilldelas OS finns.

– Det kan absolut finnas en anledning och incitament numera att göra en förändring.

Varför då?

– För att om möjligen kunna säga i framtiden att man har satt en regel att kanske mänskliga rättigheter ska ha en viss standard i ett land för att man ska ge ett OS till det landet. Det är väl många som hävdar att så ska det vara. Eller att man ska ha en viss BNP i landet för att man ska kunna arrangera ett OS för det kostar mycket pengar men det ger väldigt mycket tillbaka till ett land också att få arrangera ett OS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.