Foto: Bildbyrån

Två svenska medaljer på 15 km klassiskt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson gjorde sin första tävling på två månader och tog silver i 15 km klassiskt i OS i Sotji. Dessutom tog Daniel Richardsson brons efter en magnifik avslutning. Dario Cologna vann, schweizarens andra raka guld i detta OS. – Jag är nästan gladare för Dannes brons, säger Olsson.

Det var länge tveksamt om Olsson skulle hinna bli frisk till OS, men svensken visade direkt att han hittat tillbaka till storformen. Han öppnade piggt och gjorde ett starkt, kontrollerat lopp. Cologna startade en halv minut bakom Olsson och var ikapp svensken när de kom tillbaka till skidstadion.

– Jag gjorde ett fantastiskt bra lopp. Det var väldigt tunga förhållanden, säger Olsson till TV3.

OS i Sotji längdskidor

Richardsson inledde relativt långsamt men växte in i loppet. Han kämpade heroiskt på slutet och var blott 0,2 sekunder före finländaren Iivo Niskanen när han fläkte sig över mållinjen. Vid den sista mellantiden, 14,4 km, var Richardsson 1,6 sekunder bakom Niskanen.

– Jag kan inte hitta ord för det, säger Richardsson.

– Jag har känt mig i bra form och trodde att jag hade chansen, men så fick jag höra att jag låg långt efter. Då trodde jag att det rann ur fingrarna på mig. Men så fick jag höra att jag hade chansen på brons...

Richardsson har inte heller haft den mest optimala uppladdningen. Den 14 juli var han inblandad i en trafikolycka som kostade en människa livet. Richardsson bröt benet och skadade knäet. I dag tog han sin första individuella OS-medalj.

– Jag är nästan gladare för Dannes brons. Han är så jävla värd det, säger Olsson.

– Det är nästan för bra för att vara sant, säger förbundskapten Rikard Grip.

Fyra svenskar bland de 15 bästa

Olsson var 28,5 sekunder efter Cologna. Richardsson var 38,8 sekunder långsammare än schweizaren. Marcus Hellner blev tia (+1.17,2) medan Lars Nelson slutade på 15:e plats (+1.39,1). Bäste norrman blev Chris André Jespersen som slutade på sjätte plats (+1.00,9).

Cologna har inte heller haft någon optimal uppladdning inför OS. Schweizaren har varit skadad.

– Jag är mycket överraskad. Först ville jag bara komma tillbaka och tävla – nu har jag tagit två guld. Det är mycket mer än vad jag hade trott på, säger Cologna till.

Det svenska längdlandslaget har redan tagit sju medaljer (fem silver och två brons), lika många som man tog i OS för fyra år sedan. Då återstår fortfarande sprintstafetterna, stafetterna, damernas 30 km fristil och herrarnas 50 km fristil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet