Foto: Bildbyrån

Renberg: ”Värsta som kunde hända”

Uppdaterad
Publicerad

Först Johan Franzén. Sedan Henrik Sedin.

Och nu Henrik Zetterberg.

SVT Sports expert Mikael Renberg menar att det är tunga avbräck för Tre Kronor.

– Sverige är mycket svagare än de kunde ha varit, säger han.

Det var en mycket besviken Renberg som tog emot beskedet i morse.

– Det hade inte kunnat vara en värre spelare som vi tappade. Det här var nästan det värsta som kunde hända, säger han.

Hur tror du att Pär Mårts reagerade?

– Säkert väldigt besviken. Han har haft otur tycker jag. Han har tappat tre spelare (Zetterberg, Henrik Sedin och Johan Franzén) som har betytt mycket för honom. Men samtidigt så måste han fokusera på de spelare han har. Sverige har fortfarande ett bra lag och chans på medalj, och i allra bästa fall även guld. Så han måste fokusera på de spelare som han har.

Nu väntar nya svenska kedjor i resten av turneringen.

”Mycket svagare”

– Jag tror att det kommer att bli mer laborerande för Mårts, han får prova sig fram. Och han har ju två matcher på sig att göra det innan det smäller till och blir slutspel. Det blir lite jobb för Pelle.

Många lag i OS saknar spelare som hade kunnat vara med. Men få lag har drabbats av tyngre avbräck än Sverige.

– Sverige är mycket svagare än de hade kunnat vara. Henrik Sedin och Zetterberg var center 1 och center 2 och det är två oerhört viktiga positioner i ett hockeylag. Och även Franzén som hade inneburit mycket styrka och tyngd och lite fysiskt spel, säger Renberg, och fortsätter:

– Det är tre toppspelare i laget så Sverige är betydligt svagare utan de tre än de hade varit med dem, säger Mikael Renberg, som förklarar att det är extra tungt att tappa en så pass tongivande spelare mitt under turneringen.

– Jag förstår att många reagerade när Henrik Sedin var tvungen att tacka nej, men då hade laget inte ens samlats. Nu har laget hunnit spela en match, och Zetterberg var riktigt bra under matchen. Han hade kaptensrollen och var den som skulle leda skutan. Att han tvingas lämna så här tidigt i turneringen tror jag påverkar laget negativt.

”Bra chanser att vinna”

Trots avbräcket är Renberg optimistisk inför dagens match mot Schweiz.

– Jag tror Sverige fortfarande har bra chanser att vinna. Jag tycker att Sverige är ett bra mycket bättre lag än Schweiz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.