Selänne sköt bronset till Finland

Uppdaterad
Publicerad

43-årige Teemu Selänne slutade i stil. Han drog en backhand förbi Jonathan Quick och Finland tog brons efter att ha krossat USA med 5-0. – Att få vinna den sista matchen på det här sättet är som en dröm, säger han.

Det var inte slut där. Elva sekunder senare sköt Jussi Jokinen in 2-0 längs med isen. Amerikanerna hade heta lägen. Patrick Kane brände två straffar, en räddade Rask och en gick i stolpen. Men när Juuso Hietanen satte 3-0 efter Kanes utvisning var matchen avgjord.

Selänne som gör sitt sjätte och sista OS satte sen 4-0 i powerplay.

OS i Sotji ishockey herrar

– Jag är stolt över mitt lag och hur vi studsade tillbaka efter den stora besvikelsen i går (mot Sverige). Vi sade att vi skulle försöka ta det som fanns kvar, sade han.

Selänne gjorde sitt första OS 1992 i Albertville – 22 år senare satte han punkt.

– För 26 år sedan spelade jag min första landskamp (i U18-landslaget) och jag har burit den här tröjan med en väldig stolthet och kärlek. Jag är så stolt över mina lagkamrater – vilket häftigt slut, sade han.

Selänne gjorde fyra mål i turneringen och 24 OS-mål totalt i sin karriär. Tuukka Rask var tillbaka i kassen i bronsmatchen efter sjukdomen mot Sverige:

– Det sög att jag inte kunde spela i går, så i dag ville jag spela till varje pris, säger han.

– Vi spelade för Teemu. Det hade varit stort att vinna något ädlare, men det är inte alla som får en olympisk medalj.

USA var väldigt missnöjda efter stortorsken.

– Jag är besviken och känner skam. Att förlora med 0-5 är oacceptabelt”, säger USA:s lagkapten Zach Parise.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet