Foto: TT Nyhetsbyrå

Södergren bär den svenska OS-fanan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte Kim Martin som det spekulerats i. Det blev istället veteranen Anders Södergren som får äran att bära den svenska fanan under OS-invigningen på fredag.

– Det är ett riktigt hedersuppdrag. Det ska bli jättekul. Det är klart att det är en stor grej som man kommer att komma ihåg, säger Anders Södergren till Viasat.

Anders Södergren vann OS-guld i stafett i Vancouver 2010. I Sotji är han uttagen främst för att åka stafett igen.

OS i Sotji

På fredag leder Anders Södergren den svenska truppen med fanstången i ett fast grepp.

– Det ska jag nog klara av. Det här ska bli kul, säger han till TT.

Damkronornas målvakt Kim Martin Hasson – hon gör sitt fjärde OS – var en som tippades som möjlig fanbärare. En och annan skidskytt fanns också med i förhandsspekulationerna.

Men Sveriges olympiska kommitté fastnade för en skidåkare.

– Anders är en meriterad olympier. Ett gott föredöme för övriga i truppen, inte minst de unga. Han har varit med länge och har stor erfarenhet, säger Björn Folin, presschef på SOK.

36-årige Södergren fick en förfrågan under längdlandslagets samling i Seiser Alm. Sällan har han svarat ja lika snabbt.

”Ett hedersuppdrag”

– Jag tvekade inte många sekunder. Ett hedersuppdrag, verkligen. Och jag har ju aldrig varit på en invigning. Det har varit tävlingar redan dagen därpå och för stora reseavstånd för oss skidåkare. Vi har alltid varit utkastade någonstans, tre-fyra timmars resa från huvudorten, säger han i telefon från någonstans mellan Davos och Zürich.

Södergren landar i Sotji under torsdagen och åker direkt till förläggningen i Laura i bergen ovanför Sotji.

Han gör sitt tredje OS. Han tog brons i stafetten i Turin 2006 och var en av de fyra (Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner de övriga) svenska guldhjältarna på distansen i Vancouver för fyra år sedan.

I Sotji ska han försöka utmana om medaljerna på femmilen, som avgörs på spelens sista dag, den 23 februari. Men det kan bli mer än så. Calle Halfvarssons magsjuka kan öppna för start redan i söndagens skiathlon.

– Vi får se hur det blir. Jag vet faktiskt inte hur det är med Calle, säger Södergren.

Kan gå tidigare

Det inverkan inte negativt på ditt tävlande att vika en lång kväll åt att stå och stampa inne på arenan?

– Nädå, det ska inte vara några problem. Jag tävlar ju inte dagen efter. Det stör absolut inte.

Nytt i OS är att de aktiva har rätt att lämna invigningen på Fisjt, arenan som tar 40 000 åskådare, innan den är över.

– Framför allt om jag ska tävla på söndag kan det bli så att jag rör mig bort, så att jag slipper komma tillbaka framåt småtimmarna, säger Södergren.

Vad har du själv för minnen av OS-invigningar?

– Inte så jättemycket. Jag kommer ihåg att det har varit väldigt pampigt och häftiga invigningar. Jag minns Peking speciellt. Det var häftigt. Det brukar alltid vara lite roliga överraskningar.

– Det här ska bli spännande, säger Södergren.

Fakta: Anders Södergren

Född: 17 maj 1977 i Söderhamn.

Längd: 182 cm.

Vikt: 76 kg.

Bor: Östersund.

Klubb: Hudiksvalls IF.

OS: Vancouver 2010: Guld i stafett 4 x 10 km, nia på 50 km, tia på 30 km, 30:e på 15 km. Turin 2006: Brons i stafett 4 x 10 km, femma i skiathlon, sexa på 50 km.

VM: Silver i Val di Fiemme 2003 på 50 km, silver i Liberec 2009 på 30 km skiathlon, silver i Holmenkollen 2011 på 4 x 10 km stafett, brons i Val di Fiemme 2003 på 4 x 10 km stafett, brons i Sapporo 2007 på 4 x 10 km stafett.

Övrigt: Vinnare av Svenska Dagbladets bragdmedalj 2010 tillsammans med Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner. Har vunnit Holmenkollens klassiska femmil två gånger. Flerfaldig svensk mästare på olika distanser. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet