Dramatiskt när Sverige tog dubbla bronsmedaljer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har två nya medaljer – i sprintstafetten tog först damerna brons med Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, och sedan upprepade Teodor Peterson och Emil Jönsson bedriften efter ett fall i avslutningen. – Det verkar som hela det här mästerskapet är ”vad ska vi göra för att det ska dåligt”?, säger Emil Jönsson till Viasat.

Emil Jönsson kroknade på sin sista sträcka, den femte, och där tappade Sverige medaljen. Trodde alla. Men när tyskarnas Tscharnke föll på stadion fick Teodor Peterson en gratischans precis som när Emil Jönsson tog sitt individuella brons.

Emil Jönsson har nu fått två brons – på fall!

OS i Sotji längdskidor

-Vi gjorde ett bra lopp och höll nästan ihop det och fick med oss ett brons. Men det är klart jag lider med Tyskland som föll, säger Emil Jönsson i Viasat efter det osannolika bronset.

Jauhojärvi bytte spår  på ett tufft sätt och tyskarna har lämnat in en protest.

Finländarna Jauhojärvi och Niskanen firade med luftgitarr efter målgång. Inte konstigt. Det var Finlands första OS-guld sedan 2002 och Niskanen såg det som en revansh på tiondelsmissen på 15 km.

-Jag var så ledsen efter 15 km men nu käns det bättre, sa Niskanen, som missade bronset till Richardsson med två tiondelar på 15 km klassiskt.

-Jag har längtat efter det här i fler år, sa Jauhojärvi.

Om finländarna jublade rakt ut så var det lite blandat vad gäller glädjen för det svenska bronset.

-Det är med blandade känslor det här. Jag känner mig lite taskig, eller det var ju inte vårt fel, mot Tyskland, säger Teodor Peterson, som körde hårt hela vägen trots läget som fyra.

-Det var för långt för att åka ikapp men jag hade i bakhuvudet att något skulle kunna hända. Och det gjorde det den här gången, sa Teodor om fallet.

Stina stakade till sig brons

Bronset till damerna var ett helt annorlunda brons. Där kördes det om det hela vägen in på mållinjen.

Ida Ingemarsdotter var riktigt slut på den femte sträckan och växlade över till Nilsson fyra sekunder bakom Tyskland och med en jagande Kowalzcyk strax bakom.

-Jag gick lite för hårt på min sista...och nu ligger frukosten i ombytestältet, sa en utpumpad Ingemarsdotter till Viasat.

Men Stina Nilsson närmade sig, världscupledaren i sprint, Denise Hermann,  meter för meter och hade mest krafter på upploppet.

-Jag har känt mig pigg hela mästerskapet och jag fick betalt för det idag, sa Stina Nilsson efter sin prestation.

Det var utan press och med stort självförtroende som 20-åriga Stina Nilsson tog sig an uppgiften.

-Kändes som jag hade nio medaljer redan i morse. Skönt med en tionde nu, säger Nilsson.

Norge vann övertygande med Marit Björgen på sista sträckan. Finaland var en lika klar tvåa.

-Känns härligt. Vi hade perfekta skidor i dag, sa Björgen efteråt.

Ingemarsdotter/Nilsson är en ny konstellation i mästerskapssammanhang.

Ingemarsdotter är mest meriterad i sprintstafett av svenskorna. I Oslo-VM 2011 blev det guld ihop med Charlotte Kalla och förra året blev det VM-silver, också med Kalla.

Stina Nilsson följde upp två raka junior-VM-guld i sprint med att ta sig till final i VM förra året. I Sotji gick hon till semifinal i den individuella sprinten, medan Ingemarsdotter blev femma i finalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet