Den ryska curlingpubliken rör upp känslor. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige ska knäcka Ryssland – och psykande publik

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen kan Sverige ta ett stort steg närmare gruppsegern.

Men för att göra det behöver de inte bara vinna mot Ryssland.

De måste även bemästra den omdiskuterade publiken.

En av de absolut mest omdiskuterade sakerna under curlingen i OS har varit den ryska publiken. De har varit betydligt mer högljudda än curlingpublik normalt sett är, och det är många som har stört sig på dem.

Den svenska förbundskaptenen, Peter ”Peja” Lindholm, stör sig dock inte nämvärt på dem.

OS i Sotji curling

– Alltså, den ryska publiken kan ju inte riktigt med hur sporten traditionellt utövas. I början höll de inte på för att vara osportsliga, utan då jublade de för allt ryssarna gjorde. Men när Schweiz förlorade mot Ryssland häromdagen, då gjorde de allt för att psykas, säger han till SVT Sport.

”Tillför så mycket energi”

Lindholm hoppas dock att Lag Niklas Edin ska kunna vända det hela till något positivt.

– När jag spelade, då älskade jag att spela mot publiken. Publiken tillför så mycket energi. Så det handlar om hur vi ser på energi-klicken, den ska tända oss bara. Och man vet ju innerst inne att publiken inte hatar motspelarna, utan de älskar bara Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji curling

Mer i ämnet