Sverige avstår de flesta OS-grenarna

Uppdaterad
Publicerad

106 svenska idrottare åker till OS i Sotji. Det finns gott om medaljhopp. Men det är även tunnare än på länge. Faktum är att Sverige bara har deltagare max 38 av 98 tävlingar. Det visar SVT Sports undersökning.

– Det är inget vi tycker är bra för utvecklingen av svensk idrott. Vi har sett det både på sommar och vinter-OS så det är inget nytt fenomen, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud till SVT Sport.

Sverige är en stolt vintersportnation. En av de största genom OS-historien. Sverige står sig även fortsatt väldigt starkt inom exempelvis längdskidor, alpint och ishockey. Men i flera andra tidigare svenskgrenar ser det idag väldigt tunt ut. Här är några exempel på sporter där Sverige tappat mark:

OS i Sotji

* Anna Carin Olofsson vann OS-guld och Helena Ekholm vann totala världscupen för bara några år sedan. Till Sotji åker Sverige utan kvinnliga skidskyttar.

* I Salt Lake 2002 tog Richard Richardsson silver i snowboardens paralellstorslalom, i samma OS hade Sverige finalister i halfpipe. I Sotji kommer Sverige bara vara med och slåss om en av snowboardens tio grenar.

* Marie Lindgren tog OS-silver i Lillehammer i freestylens hopp och i Turin var Sara Kjellin nära pallen i puckelpist. I Sotji saknar Sverige helt deltagande i hopp och kvinnlig puckel, samt freestylens halfpipe.

* Thomas Gustafsson dominerade skridskon i Calgary 1988. I Sotji har Sverige en skrinnare med, men David Andersson är bara säker på en OS-start (1500m).

* Den gamla paradgrenen backhoppning är ett svart kapitel. Enmannalandslaget Carl Nordin är långt ifrån OS-nivå och Helena Olsson tävlar sedan några år för Norge.

* I Bob, Rodel, Skeleton och Nordisk kombination tävlas om totalt 12 guldmedaljer, men sporterna är numer närmast döda i Sverige.

– Om vi ska kunna nå våra mål i i framtiden som är att ta 20 medaljer så kan vi inte lita på att exempelvis längden har lika bra utdelning som i Vancouver. Vi måste få fler sporter på banan, så är det, säger Wiggerud.

OS i Sotji – totalt 98 grenar

Idrott, svenskt deltagande (antal guldmedaljer)

Alpint  8 (10)                                              

Skridskor   1 (12)                                              

Rodel         0 (4)

Backhopp        0 (4)                                                

 Ishockey          2 (2)                                                 

Short track        0 (8)

Bob                   0 (3)                                                 

Konståkning     2 (5)                                                 

Skeleton           0 (2)

Curling              2 (2)                                              

Längdskidor    12 (12)                                            

Skidskytte       5 (11)

Freestyle         5 (10)                                              

Nordisk komb 0 (3)                                                 

Snowboard     1 (10)

Totalt deltagande 39 av 98

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet