Tre Kronor i final efter vändning: ”Fan vad vi slet”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor är klart för OS-final efter att ha vänt 0-1 till 2-1 i semifinalen mot Finland. Loui Eriksson och Erik Karlsson gjorde målen.

– Det känns skönt. Vårt försvarsspel och Henke (Lundqvist) var stabila i dag, säger Erik Karlsson till Viasat.

– Vi spelade en bra match och fick ingen panik, säger målvaktsgiganten Henrik Lundqvist.

OS i Sotji ishockey herrar

Loui Eriksson kvitterade, fint framspelad av Jonathan Ericsson. Erik Karlsson smällde några minuter senare in 2-1-pucken från blålinjen i numerärt överläge. Niklas Kronwall var sedan nära att göra 3-1 men styrde pucken i ribban.

I tredje perioden kontrollerade Tre Kronor matchen. Utan att briljera tog sig svenskarna till final, där USA eller Kanada väntar.

– Det kommer bli en tuff match, både USA och Kanada har bra lag. Det ska bli intressant att se vilka det blir. Jag tror alla kommer att kolla på matchen i kväll, säger Erik Karlsson till Viasat inför söndagens final.

”Trodde det var icing”

Olli Jokinen gjorde 1-0 till Finland med ett chansskott ur snäv vinkel, ett skott som den i övrigt utmärkte Henrik Lundqvist borde ha räddat.

– Slarvigt. Jag trodde det skulle bli icing och slappande av en sekund, hamnade fel i tanken och positionen och sedan är det mål, säger han.

– Det var väldigt frustrerande. I det läget måste jag fokusera på att ta nästa puck. Något annat kan man inte göra. Räddning eller mål, du måste tillbaka till den känsla du hade.

– Det är svårt, det svåraste som målvakt.

 I det skedet var Finland det något bättre laget, men Tre Kronor tog tillbaka initiativet.

Samtliga mål kom i andra perioden. I första perioden var Finland närmast att näta. Trots finländskt 5/3-spel i drygt en minut höll dock svenskarna tätt.

”Fan vad vi slet”

– Fan, vad vi slet. Nyckeln var att vi dödade deras powerplay, säger Henrik Lundqvist och åsyftar i första hand Finland 5/3-läge.

–Vi kommer ut som segrare och det känns så fantastiskt. Man är stolt.

Nu väntar andra OS-finalen, åtta år efter guldet i Turin. Sedan dess har Lundqvist lärt sig att ta in så mycket han kan av förmånen att få vara på ett OS.

– Man vet inte om man får en chans till att uppleva ett OS. Samtidigt måste man njuta av ögonblicket, för det är så häftigt. Jag tror att det kommer med åldern. Förra gången tror jag inte att jag njöt lika mycket. Man var så fokuserad, men de senaste åren har jag lärt mig att njuta av stunden, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet