Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor mållöst i OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor vägde för lätt i OS-finalen mot Kanada. Kanadensarna vann med 3-0 efter ett mål i varje period. Chris Kunitz satte det sista målet med ett dragskott i mitten av tredje perioden.

Kunitz tog sig in i zonen och prickade in 3-0-pucken via ribban. Tre Kronor var energilöst i tredje perioden och var aldrig nära att hota Kanada i slutskedet.

Jonathan Toews styrde in 1-0 mellan benen på Henrik Lundqvist, fint framspelad av Jeff Carter. Sidney Crosby gjorde 2-0, fri med Lundqvist, sedan Jonathan Ericsson drällt med pucken. Den storspelande svenske målvakten var på pucken men kunde inte rädda. Varken Kunitz, Crosby eller Toews hade gjort mål i turneringen före dagens final.

OS i Sotji ishockey herrar

– Det känns underbart, säger Crosby till Viasat.

– Jag känner en stor besvikelse. Kanada var bättre, det var inget snack, säger Lundqvist.

– De spelar otroligt tajt. Vi gjorde flera misstag ju längre matchen led. När tvåan satt kändes det tungt, fortsätter New York Rangers-stjärnan.

Tre Kronor inledde matchen piggt och hade ett stolpskott genom Gustav Nyquist vid ställningen 0-0. Sett till hela matchen var Kanada det klart bättre laget.

– Vi hade spänt bågen för att vinna det här. Det känns inte bra, så klart. Vi fick stryk av ett ett bra lag. Så kan det vara i idrotten, säger förbundskapten Pär Mårts, som grämde sig över att ha blivit av med Johan Franzén och Henrik Sedin före OS, Henrik Zetterberg i början av OS och Nicklas Bäckström strax före finalen.

Detta var första gången som Tre Kronor förlorat en OS-final. De tidigare två gångerna, 1994 och 2006, blev det blågula finalsegrar mot Kanada respektive Finland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet