Foto: SVT

Wiberg: ”Tror på Ligety som OS-kung”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Pernilla Wiberg snackade om OS i Vinterstudion och klämde till slut ur sig vilka två namn hon tror mest på som alpin drottning respektive kung i Sotji: Maria Höfl-Riesch och Ted Ligety.

– Man kan inte bortse från att det är Maria Höfl-Riesch som har gjort det klart bäst i många olika grenar. Jag tror att hon kommer att kunna stå emot pressen och ta många medaljer, säger Wiberg.

– Super-G, störtlopp, kombination, slalom... Det är kanske storslalom som är hennes sämsta. Men nu efter Cortina, där tjejerna kör fyra tävlingar, ser hon stark ut.

OS i Sotji alpint

”Har en skön inställning”

Hon varnar dock även för amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin.

– Hon har en skön inställning, det är inte så mycket smågrejer. Hon gör det hon ska göra bara. Frågan är om hon klarar av att komma till ett OS. Vi har ju Frida (Hansdotter) i slalom också, som är en av favoriterna.

Men när det gäller det största svenska OS-hoppet är det inte Frida Hansdotter som blir Wibergs val.

– Det är jättesvårt. Fyra tjejer har varit på pallen den här säsongen men om jag måste välja ett namn så säger jag Maria (Pietilä Holmner) eftersom hon har två grenar. Maria har både storslalom, som har gått bra i år, och slalom. Hon har inte varit sämre än sjua om man bortser från Levi, och det gör kanske att hon inte sätter så oerhört mycket press på en disciplin.

”PH” har funnit lugnet

SVT-experten menar att Pietilä Holmner, som har kommit tillbaka efter en korsbandsskada, verkar vara mentalt starkare nu.

– Hon verkar mer till freds med sig själv, och har hittat ett lugn. Man inser också att det inte är hela världen om det inte går bra. Man måste komma till den punkten att man gör detta för att det är kul.

På herrsidan ser Wiberg framför allt två blågula namn som kan slåss om medaljer.

– Det är André Myhrer eller Mattias Hargin som ska göra det. Jag tror att Mattias är mest hungrig. André har ett brons från Vancouver men Mattias har kämpat så länge, länge. Han har i år tagit ett kliv närmare att nå ända upp på ett stort mästerskap. Jag sätter en extra peng på honom.

Men Myhrer åker till OS med medaljförhoppningar?

– Ja, det ska han ha. Han hör hemma i toppen och i Adelboden, där han tog sin pallplats, var han oerhört nöjd. Men han kan åka ännu mycket bättre.

Vem tror du kommer att bli OS-kung?

– Många kommer säkert att tycka att det är ett konstigt val... Jag valde mellan Aksel Lund Svindal, Ted Ligety eller Marcel Hirscher... Till slut blev det Ligety, trots att han inte har levererat så jättebra. Han har åkt ur flera tävlingar på innerskidan, det kan sätta sina spår. Men samtidigt är han amerikan, de är otroligt duktiga på att fokusera och nu har han dragit ner pressen. Det är ingen som riktigt räknar med honom. Vi får väl se, men han blev ju VM-kung i Schladming...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji alpint

Mer i ämnet