Viktoria Helgesson och Ludvig Fjällström i OS-kläderna för Sotji 2014. Foto: H&M

Här är OS-svenskarnas kläder

Uppdaterad
Publicerad

I OS i Sarajevo 1984 seglade Thomas Wassberg fram i skidspåret i en klassisk vit och gul tävlingsdräkt. I Sotji 30 år senare går färgskalan i mörkblått, kungsblått och knallgult. – Jag ser fram emot att bära kläderna, säger puckelpiståkaren Ludvig Fjällström.

Pernilla Wiberg tog emot OS-guldet i Lillehammer 1994 i mossgrön hatt. Gunde Svan jublade i en minnesvärd rutmönstrad skiddräkt i Calgary 1988. De svenska OS-kläderna genom tiderna är svensk idrottshistoria. Till OS i Soitji är klädkollektionen är inspirerad av svensk och skandinavisk design, med funktion i fokus.

Komplett garderob

OS i Sotji

OS-kollektionen har tagits fram i samarbete med aktiva från SOK. Kollektionen innehåller outfits till invignings- och avslutningsceremonierna samt en komplett garderob för både träning och fritid i OS-byn.

Funktionella kläder

Fokus har lagts på plagg som kan bäras i flera lager, till exempel snabbtorkande långärmade underställ, löparjackor, som andas, och lätta dunjackor som tar liten plats i packningen. Färgskalan har inspirerats av den svenska flaggan och går i mörkblått, kungsblått och knallgult som mixas med gråmelange och ett blågult ormskinnsmönster.

”Ser fram emot att bära kollektionen”

Konståkningsstjärnan Viktoria Helgesson och puckelpiståkaren Ludvig Fjällström var svenska OS-truppens ansikten utåt när kollektionen presenterades.

– Vi ser fram emot att bära OS-kollektion under OS i Sotji 2014. Kollektionen är full av plagg som jag vet att vi kommer att gilla, både när det gäller funktion och stil. Vi kommer alla att känna oss stolta när vi går in på stadion under invigningen, säger Fjällström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet