Anna Harjapää lyfte 335 kilo i ett så kallat kronlyft, ett slags benlyft där stången är något högre i utgångsläget. Foto: SVT

335 kilo bara början för världens starkaste

Uppdaterad
Publicerad

I ett garage i Grästorp satsar Anna Harjapää på att bli ännu starkare. Efter att ha slagit världsrekord – 335 kilo i kronlyft trots bara ett års målmedveten träning, så har hon målet klart för sig att bli starkast av alla, i alla kategorier.

Tävlingen Worlds strongest woman avgjordes i år i Doncaster dome i England och går kortfattat ut på att lyfta så mycket som det bara är möjligt. Anna Harjapää lyfte 335 kilo i ett så kallat kronlyft, ett slags benlyft där stången är något högre i utgångsläget.

– Silver dollar deadlift kallas det i USA, det har att göra med att det från början var kistor med mynt som lyftes, så fyllde de på mer och mer mynt för att göra det tyngre och tyngre.

Tio år gammalt rekord

Anna är 37 år gammal vilket verkar vara optimalt för strongwoman-atleter. Hon konstaterar att det krävs ett visst antal år av hård träning för att bygga på sig tillräckligt mycket muskler – den som är yngre har helt enkelt inte hunnit bygga upp sig tillräckligt mycket.

Hur känns det att vara starkast i världen? Ingen har tidigare lyft lika mycket som du.

– Det går nog inte att ta in riktigt, det tidigare världsrekordet var på 330 kilo och har stått sig i ungefär tio år. Det är ett tio år gammalt rekord som jag har slagit.

Och för att förstå hur mycket 335 kilo är: det motsvarar tre normalstora SVT-reportrar i fyrtioårsåldern, plus en något mindre fotograf. Anna gör själv jämförelsen med en islandshäst, svår att få grepp om men helt klart lyftbar.

Har du alltid varit så här stark?

– Ja, det har jag nog varit, men jag har inte trott att jag har varit så stark. Jag har tränat på gym i sjutton år, men där var det mest män som var starkare än mig, det är väl först nu det senaste året när jag har börjat satsa på strong woman-tävlingar som jag har insett hur stark jag är.

Tränar inför SM

Sedan Anna drog igång satsningen för ett år sedan så har hon hunnit fylla upp garaget med träningsredskap som inte nödvändigtvis finns på ett vanligt gym: atlasstenar stora runda stenar på mellan 78 och 150,2 kilo styck, ett ok som väger 250 kilo och en stock som är overkligt tung även den. Närheten till träningsanläggningen är praktisk och nödvändig med tanke på att Anna och hennes man har tre barn och vanliga jobb vid sidan av tränandet.

– Jag jobbar på kontor, så jag sitter framför datorn hela dagarna. Det är perfekt att komma hem och gå ut i garaget och träna – eller på vägen utanför. Där kör jag övningar som innebär att man måste lyfta tungt och gå samtidigt.

Bilvägen utanför är inte särskilt hårt trafikerad, men för säkerhets skull har Anna gula koner som hon sätter ut med texten ”träning pågår”.

I SM som avgörs i Kungsör 22 oktober kommer en av grenarna att vara ”bära säck” vilket är precis vad det låter som: att bära en säck så långt du orkar. Säcken väger 100 kilo och vi har lite bråttom på grund av annalkande regn, så istället för att gå upp till garaget och hämta en sådan greppar Anna tag i ett annat objekt något lättare, men med en säckartad hållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.