Rubin Carter och Denzel Washington. Foto: TT Nyhetsbyrån

Oskyldige ”Hurricane” Carter har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Rubin ”Hurricane” Carter har avlidit. Han var en fruktad motståndare i ringen men blev kanske mest känd för ett 19-årigt fängelsestraff för mord – ett mord han aldrig begick.

Hans karriär blev inte så lång. Allt på grund av att han 1966 dömdes för att ha skjutit ihjäl två män och en kvinna på en krog i Paterson, USA.

Det fanns vittnen som redan från början sa att Carter var oskyldig, men domarna var eniga och säkra på att han var den skyldige.

1985 prövades domen igen då polisen i Paterson anklagades för att ha varit inblandade i en rasistisk sammansvärjning och samma år hävdes domen mot Carter och han blev en fri man.

Hans liv – både film och musik

Då hade Bob Dylan, redan 1976, spelad in en sång i boxarens ära. Låten ”Hurricane”. 1999 gjorde även en film, ”The Hurricane”, med Denzel Washington i huvudrollen.

Sportsligt så vann han 51 matcher, 35 på knockout, och han blev ”Armys European lättviktsmästare.

Rubin ”Hurricane” Carter avled i prostatacancer på ett sjukhus i Toronto under söndagen och han blev 76 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.