Fredrik Lindström var 2:a individuellt en gång ifjol, slutade 17:e i totalcupen och sexa i masstarten i OS i Sotji. Foto: TT Nyhetsbyrån

Östersund öppnar världscupsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Östersund 30 november-7 december blir startskottet för världscupen i skidskytte och SVT Sport sänder hela säsongen. Sverige har ett ungt och orutinerat lag bortsett från stjärnan Fredrik Lindström. –Kul att det drar igång, säger SVT:s nye expert Björn Ferry.

Veckan tjuvstartar redan på söndagen med mixedstafett och avslutas nästa helg med sprint och jaktstart. Vinterstudion den 6-7 december blir även Björn Ferrys debut som kommentator.

– I min roll som expert känns det bara kul att säsongen drar igång.

Världscupen i skidskytte

Tidernas bästa svenska skidskytt avslutade karriären så sent som i mars, på bästa tänkbara sätt med två segrar och en rad pallplatser i Pokljuka.

– Flera frågar: ”Hur känns det att inte vara med?” Jag känner ingenting, helt ärligt. 

Landslagets mål: VM 2019

Ferry och Carl-Johan Bergman lämnar ett ungt och orutinerat svenskt herrlag efter sig, bortsett från Fredrik Lindström som är den klart lysande stjärnan. Världscupen i år blir första skjutstationen för ett ungt svenskt lag inför det stora målet: OS i Sydkorea 2018 och hemma-VM i Östersund 2019.

– Det är tidsschemat för att ha ett konkurrenskraftigt lag. Toppresultat och det vi förväntar oss, medaljer.

Lindström vann oväntat längdpremiären i Bruksvallarna förra helgen. Han sticker ut som truppens enda toppåkare. Förra säsongen blev det en andraplats i världscupen och en sjätteplats i OS.

– Träffar han bara några fler skott än ifjol är han med.

Ungt damlag

På damsidan har Sverige ett delvis nytt lag. Mona Brorsson, 24, är den enda svenska som är uttagen till samtliga tre VC-tävlingar före jul. Flera i damlaget är i 20-årsåldern och på ett tidigt stadie i karriären.

– Vi får facit om ett par år.

Brorsson tog EM-guld i tjeckiska Nove Mesto ifjol, men i världscupen var det en kamp att nå topp-60. Den här säsongen siktar Brorsson på att ta VC-poäng, och då krävs en plats topp-40. Inför säsongen har hon lyfts upp i A-laget, och Ferry hoppas på ett tydligt kliv.

– Hon har inte varit med i laget tidigare. Det blir spännande att se utvecklingen när hon nu är med i en träningsgrupp. Hon har säkert tränat mer, och får bättre hjälp och stöttning. Det blir säkert också en kick, både mentalt och fysiskt, att någon tror på en.

Herrtruppen VC Östersund: Fredrik Lindström, Ted Armgren, Tobias Arwidson, Christofer Eriksson, Gabriel Stegmayr, Peppe Femling.

Damtruppen VC Östersund: Mona Brorsson, Emma Nilsson, Elisabeth Högberg. Reserv: Ingela Andersson

Sändningstider världscupen från Östersund:

Sön 30/11 Mixed stafett 15.30-16.50 i SVT1

Ons 3/12 Herrar distans 17.05-19.15 i SVT1

Tors 4/12 Damer distans 17.05-19.00 i SVT1

Lör 6/12 Herrar sprint 11.30 i SVT1 Vinterstudion    

Lör 6/12 Damer sprint 14.45 i SVT1 Vinterstudion    

Sön 7/12 Herrar jaktstart 11.00 SVT1 Vinterstudion

Sön 7/12 Damer jaktstart 13.30 SVT1 Vinterstudion 

Kommentatorer: AnnaMaria Jansson @AnnaMariaJsson, Ola Bränholm @svtBranholm

Expert: Magdalena Forsberg, Björn Ferry @BjornFerry

Onsdagen 3 december möter ni SVT Sports nye expert Björn Ferry i en längre intervju om nya expertrollen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet