Pär Gerell föll i dramatisk EM-semi

Pär Gerell förlorade en dramatisk EM-semifinal mot Marcos Freitas. Svensken hade ledningen med 3-1 i set – men portugisen vände till seger 4-3. Segersiffrorna skrevs till 6-11, 11-3, 8-11, 8-11, 11-4 13-11, 11-8.

– Det var väldigt nära att jag gick till final, det är lite surt att jag inte vann matchen när det var så nära, men jag gjorde allt jag kunde och det är klart jag är stolt över att få en medalj, säger Pär Gerell till SVT Sport.

Pär Gerell spelade stabilt, malde ner portugisen i matchinledningen och gick fram till 3-1 i set i semifinalen i EM i bordtennis i Jekaterinburg. Men en varning från domaren blev tändvätska för scenförändringen.

Marcos Freitas spelade ut, med ett större självförtroende, och vände underläge 3-1 till seger 4-3. Freitas vann skiljeset med 11-8.

– Det är mixade känslor just nu, men jag spelade mitt livs pingis så jag kan inte ångra någonting, säger Gerell.

Timeout nyckel för ledning 3-1

I tredje set tog Gerell en timeout efter att ha gått från ledning 4-2 till underläge 5-6 i setet. En timeout som gav resultat. Gerell vände tillbaka och vann tredje, och gick fram till ledning 2-1 i set.

Svenskens kyla och uthållighet i matchinledningen gjorde att han kunde gå fram till ledning 3-1 i set. Men sen vände matchen.

Scenförändringen

Marcos Freitas var efter underläge 1-3 i set upprörd efter att domaren gett honom en varning för felaktig serv.

Tändvätska eller inte, portugisen reducerade och vann efterföljande femte set klart med 11-4.

– Han blev mer aggressiv och spelade bra därefter, säger Pär Gerell.

Portugisen tog kommandot i sjätte set. Ett set som svängde, bjöd på flera långa dueller, och blev dramatiskt. Freitas hade setboll två gånger om, vann 13-11, och utjämnade till 3-3 i set.

”Tillfälligheterna avgjorde”

Freitas började skiljeset bäst, men Gerell vände 3-6 till 8-6. Portugisen vände igen och tog kommandot på nytt och vann avgörande sjunde med 11-8, matchen med 4-3 i set.

– Det var väldigt jämnt i sista två set, det var små tillfälligheter som avgjorde, säger Gerell.

Trots semifinalförlusten har Pär Gerell säkrat första svenska medaljen i herrsingel i ett EM på 15 år.

– Det var länge sedan Sverige tog en medalj på EM, klart jag måste vara nöjd över det, säger Gerell.

I finalen förlorade Freitas mot Dimitrij Ovtcharov, Tyskland. Den förstaseedade Ovtcharov vann med 4-1 (14-12,9-11,11-9,11-4, 11-6) på en knapp timme.