Foto: Irans paralympiska kommitté

Tragedi i Paralympics – cyklist död efter krasch

Uppdaterad
Publicerad

Paralympics i Rio skakas av ett tragiskt dödsfall. Det är iraniern Bahman Golbarnezhad som har omkommit efter en krasch under herrarnas linjelopp. Det bekräftar Irans paralympiska kommitté.

Det är BBC som rapporterar om att den iranska cyklisten var inblandad i en allvarlig olycka under herrarnas linjelopp, 15 kilometer klass C4-5. Enligt Expressen, som hänvisar till brasilianska tidningen O Globo så ska Golbarnezhad ha tappat kontrollen över sin cykel i en nerförsbacke, kraschat ner i asfalten och sedan slagit huvudet i en sten när han föll mot marken.

Vid 22.00, svenskt tid bekräftade Irans paralympiska kommitté på sin hemsida att Bahman Golbarnezhad har avlidit efter kraschen. Han ska ha fått akutvård efter loppet, men hans liv gick inte att rädda. Han blev 48 år gammal.

Paralympics

”Han vigde sitt liv för det här”

”Han var en exemplarisk idrottsman som, med mycket kärlek och energi, alltid gjorde sitt bästa i sin representation för Iran – och för att göra oss alla stolta. Han vigde sitt liv för det här”, skriver Irans paralympiska kommitté i ett uttalande.

”Namnet Bahman Golbarnezhad kommer alltid att vara en del av den Irans stolta Paralympiska historia”.

Drömde om guld i Rio

Den delen av OS-banan, där nederländaren Annemiek van Vleuten kraschade otäckt i linjeloppet i augusti, var inte en del av Paralympics-banan.

Golbarnezhad är född staden Shiraz, i sydvästra Iran. Han började sin elitsatsning på cykling 2002, och enligt den Internationella paralympiska kommitténs hemsida var hans stora dröm att vinna guld i Rio. Han deltog även i London 2012.

Det här är det första dödsfallet under en tävling i ett olympiskt eller paralympiskt spel sedan den danske cyklisten Knud Enemark omkom under sommar-OS i Rom 1960.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet