En åttondeplats med mersmak för Johnsson

Publicerad

Ett felaktigt vägval som kostade poäng, men framför allt en glänsande debut för hästen Dear Friend. Anita Johnssons andra Paralympics som dressyrryttare fick en bra start, en åttondeplats som lovar gott. ”Jag trodde inte att det skulle gå så här bra”, säger hon efter första dagen.

Det har varit bråda tider för ekipaget i alla bemärkelser. Hon och den åtta år unga hästen har bara jobbat ihop i tio månader och en start i Rio de Janeiro var egentligen aldrig påtänkt.

Men med avstängningen av Ryssland fick hon hastigt och lustigt frågan och har fått skifta fokus mot Paralympics. Och premiären i Deodoro överträffade hennes förväntningar.

Paralympics

I konkurrens med 25 andra red hon in på åttonde plats i det som kallas Team Test Grade 1a med poängen 70,609, hennes bästa insats internationellt. Men ekipaget hade kunnat ligga sexa, en snöplig vägvalsmiss gav poängavdrag.

– Hästen skötte sig fantastiskt. Det var väl jag som saknade GPS och inte hittar så bra i Rio, skojar Anita som i London för fyra år sedan blev nia på hästen Donar och nu har något ännu bättre på gång.

På torsdag väntar del två i form av Individual Championship Test, som är både lagtävlingens andra del och ger individuella medaljer.

I täten är det dubbelt Storbritannien genom Sophie Christiansen på hästen Athene Lindebjerg på höga poängen 77,522 före Anne Dunham/Lit Lucas Normark med 73,957.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet