Ibrahim Al-Hussein har fått en benprotes av en läkare i Grekland. Foto: TT

Förlorade benet i Syrien – nu tävlar han i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i historien kommer ett flyktinglag att tävla i Paralympics. Två idrottare kommer att delta: Syrienfödde simmaren Ibrahim Al Hussein och iranske diskuskastaren Shahrad Nasajpour som söker asyl i USA.

27-årige Ibrahim Al Hussein förlorade sitt ben 2013 när han träffades av raketbeskjutning i sin hemstad Deir ez-Zor. Han hade tagit skydd inomhus men sprang ut när hans skadade kompis ropade på hjälp och träffades då själv av en exploderande bomb.

Han flydde Syrien och tog sig via Turkiet till Grekland i båt över Medelhavet. Då tog han sig fram med kryckor eller i rullstol.

Paralympics

”Trodde drömmen var borta”

Nu jobbar han 10-timmarsskift på ett café i Aten där han bor, och tränar simning. Han har fått en protes av en läkare som opererade honom gratis.

– Jag har drömt om det här i 22 år. Jag trodde att drömmen var borta när jag förlorade mitt ben men nu nu är den tillbaka på riktigt. Jag kan inte fatta att jag ska åka till Rio, säger han till den paralympiska kommittén.

Utlopp för energi

– Den yttre smärtan får mig att vilja prestera, den ger mig energi. Idrotten är ett utlopp för den energin. Jag har inga problem med att inte äta eller inte ha ett hem, men man kan inte ta träningen ifrån mig, säger han.

Ibrahim Al Hussein kommer att delta i 50 och 100 meter frisim. Shahrad Nasajpour tävlar i diskus F37. De tävlar precis som flyktinglaget i Olympiska spelen i Rio under olympisk flagg.

SVT Sport sänder från Paralympics, som startar 7 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet