Kälkkronorna i måstematch – semi på spel

Uppdaterad
Publicerad

Sverige måste ta tre poäng i den sista gruppspelsmatchen mot Norge för att kunna nå semifinal i Paralympics. Men det norrmännen blir en riktigt hård nöt att knäcka.

Tre poäng är ett måste för att Sveriges kälkhockeylag ska kunna ta sig till semifinal i Paralympics där i sådana fall USA med största sannolikhet kommer vänta. Men att slå Norge är långt ifrån någon enkel uppgift.

Expertkommentatorn Janne Edbom, som avgjorde 1994 i Lillehammer mot just Norge i finalförlängningen, tror att svenskarna får det svårt.

Paralympics 2014 kälkhockey

– Norge är jämnare än Sverige och mer samspelt. Det ser lite oroväckande ut ur svenskt perspektiv. Norge kan byta ut lite fler spelare än vad Sverige kan och det kan bli avgörande i slutet av matchen. Belastningen på de svenska stjärnorna har varit jättehög och jag hoppas att de har krafter kvar till den här matchen, säger Edbom i Paralympics magasin.

Edbom har några råd till de svenska spelarna för att kunna rå på norrmännen.

– Först och främst måste man skjuta högt på den norska målvakten eftersom han lägger sig ner en del. Men sedan gäller det att vara smart i spelet. Norge har en spelare, Pedersen som kommer bakifrån och skjuter bra med både höger och vänster.

– Norge kommer byta ofta och sätta hög press på Sverige. Ju längre matchen går, desto farligare blir det för Sverige. Det gäller för Sverige att dra ner på tempot, anser Edbom.

Matchen inleds klockan 10.00 svensk tid och går att se direkt i Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014 kälkhockey

Mer i ämnet