Emil Andersson föll i sin öppningsmatch. Foto: SVT

Mardrömsstart för svensk medaljkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Bronsmedaljören i bordtennis från London 2012, Emil Andersson, fick en mardrömsstart när han förlorade sin första gruppspelsmatch i Paralympics mot polacken Marcin Skrzynecki med minsta möjliga marginal. Det var första svensken som tävlade i mästerskapen i Rio.

– Det är tungt att ha förlorat första matchen men nu får jag ta nya tag och försöka vinna nästa match, säger Andersson till SVT Sport.

Svensken räddade två matchbollar i det femte skiljesetet, 8-10 och 9-10, innan han drog en backhandflipp ut och polacken kunde jubla efter 8-11,11-7,9-11,11-8,11-9.

Paralympics

Andersson har hamnat i tuffast möjliga grupp. Han hade mött polacken ett 30-tal gånger före dagens match och hade knapp plusstatistik. Nu måste Andersson vinna nästa gruppspelsmatch mot britten Ross Wilson, som han slog i bronsmatchen i London, om det inte ska vara färdigspelat i singeln i Rio. Den spelas vid 01-tiden i natt och fullbordar gruppspelet i klass 8.

Förhoppningsfull inför matchen i natt

– Jag har mött honom tre gånger i år och har två vinster. Jag har slagit honom förr och kan göra det igen, funderar Andersson.

Andersson, som har en halvsides CP-skada vilket gör honom orörlig i vänster sida av kroppen, hade 2-1 i set och vände 3-5 till 6-5 i skiljesetet där Skrzynecki tog en timeout. Polacken vände till ledning 8-7 och Andersson tog timeout i detta extremt jämna drama där bollduellerna var korta och intensiva.

Kanonstart för Alexander Öhgren

Alexander Öhgren vann sin första gruppspelsmatch i klass 3. Han slog nigerianen Ahmed Kolesho med 3-1 (11-3,11-8,8-11,11-7). Svensken är favorit att vinna gruppen. Rullstolsburne Öhgren har diagnosen arthrogryposis vilket ger stela leder i armar, händer, fötter och ben.

– Det kan vara möjligt att få en medalj, sa Öhgren till SVT före spelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet