Kulstötaren Jeffrey Ige och löparen och längdhopparen Per Jonsson siktar på medalj i Paralympics. Foto: SVT

Paralympics med svensk medaljvittring

Uppdaterad
Publicerad

OS i Brasilien har ju präglat en del av sommaren, och nu med start på onsdag den 7:e september är det dags för Paralympics i Rio. 58 svenskar deltar, det finns guldvittring i flera grenar, samtidigt som Paralympics tagit sig ur skuggtillvaron och blivit ett av världens största idrottsarrangemang.

– Paralympics har gått från att ha varit i medial skugga. Nu är det världens tredje största tävling alla kategorier. Det har blivit betydligt tuffare och mer spännande, säger Henrik Hjelmberg, Sveriges Paralympiska Kommitté.

Totalt deltar över 4.000 idrottare med olika funktionsnedsättningar. Vid till exempel simning för synskadade står ledsagare vi poolkanten, och rör lätt med en pinne på simmarens huvud när denne närmar sig kaklet och det är dags för vändning.

Paralympics

– Ser du dåligt kan du ha hjälp av en guide för att springa på rätt bana och hålla rätt position, säger den synskadade paralympiern Per Jonsson från Bollnäs, tävlande i löpning och längdhopp.

Debutanter och veteraner

Sverige kommer att delta i 15 grenar. I truppen finns både hungriga debutanter och veteraner, bland dem Jeffrey Ige, kulstötare och tävlande för Huddinge i klassen för utvecklingsstörning.

– Givetvis siktar jag på medalj den här gången också, säger Jeffrey, som bland annat har en silvermedalj från Paralympics, då från London 2012.

– Jag har en lätt utvecklingsstörning. Det gör att det tar lång tid att lära mig nya grejer. Kula är en väldigt teknisk gren, det är mycket grejer som ska fungera på väldigt kort tid och det tar tid att lära in det, säger Jeffrey Ige.

Trots det har du blivit en av världens bästa kulstötare i Paralympics?

– Ja, och jag är väldigt stolt över mig själv.

Lättare hitta sponsorer

Målsättningen är hög i den svenska truppen, inte minst då det gäller simning, bordtennis, skytte och friidrott. Och i takt med den ökade Paralympics-populariteten har också fler  deltagare lättare att hitta sponsorer.

– Sponsorer är ju mest intresserade av att du syns. Nu när Paralympics blivit så stort är det också lättare att hitta sponsorer, säger Per Jonsson.

SVT storsatsar på Paralympics och sänder drygt 250 timmars livesänd sport i SVT:s kanaler och på webben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet