Glädjen var stor efter silvret. Foto: TT Nyhetsbyrån

Reichards revansch – skrällsilver på 200 medley

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges mesta medaljör i Rio avslutade äventyret med ännu en medalj. Det fjärde kom efter en storartad insats på 200 meter medley. Maja Reichard gick i kaklet på tiden 2.51,72 – en sänkning av det svenska rekordet med nästan fyra sekunder. ”Så skön revansch”, säger Reichard till SVT Sport.

25-åringen fick en minst sagt bra start på 200-metersloppet. Faktum är 35,17 sekunder på fjärilsimmet är den snabbaste öppningen någonsin för Reichard.

– Det är sjukt bra, fantastiskt bra. Det är lite snabbare än vad jag hade tänkt mig, säger Reichard.

Paralympics

Var i guldposition

Därefter var det ryggsim och med halva loppet avverkat var Maja femma – och då var det dags för bröstsim, där hennes styrka ligger.

Vid sista vändningen, Reichard oväntat i ledningen – och guldet inom räckhåll. Men från ingenstans dök största konkurrenten Lisette Bruinsma, Nederländerna, upp från en tidigare anonym position. I en stenhård slutkamp gick storfavoriten om, och först i mål. På tiden 2.49,87. Nästan två sekunder bakom var svenskan.

– Jag är så otroligt nöjd över Maja. Jag är mållös, säger SVT Sport:s expert Anne Forsell.

”Många, många tårar”

Återigen skrällde Reichard, när hon tog sin fjärde medalj i Rio. Men det har varit tuffa dagar för henne, efter det förlorade guldet på 100 meter bröstsim var det en frustrerad simmerska som saknade den ädlaste valören.

– Många, många tårar. Men försökte bara lägga det bakom mig. Det har tagit mycket på psyket och kropppen. Det känns lite bättre nu, säger Reichard.

Hur stolt är du?

– Just nu är det bara lycka. Jag kommer vara fantastiskt nöjd. Fyra medaljer är långt ifrån vad jag hade räknat med. Jag dubblerade antalet medaljer jag visste att jag hade chans på, säger hon.

Sveriges mest framgångsrika paralympier lämnar Rio med fyra medaljer i bagaget, två silver och två brons.

Fakta: Sveriges medaljer i Rio

Guld

Karl Forsman, simning, 100 meter bröstsim.

Silver

Maja Reichard, simning, 50 meter frisim.

Maja Reichard, simning, 200 meter medley.

Joackim Norberg, skytte, 25 meter sportpistol.

Linus Karlsson och Emil Andersson, bordtennis, lag.

Brons

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, individual championship, grade 3.

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, grade 3, kür.

Maja Reichard, simning, 100 meter ryggsim.

Maja Reichard, simning, 100 meter bröstsim.

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, singel klass 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet