Foto: TT Nyhetsbyrå

Rysslands överklagan avslogs – stoppas från Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens skiljedomstol, Cas, har beslutat att avslå Rysslands överklagan mot beslutet att stänga av hela nationen från Paralympics – med anledning av den systematiska dopning som pågått i landet. ”Det enda rätta för att verkligen sätta ned foten”, säger Sveriges paralympiska kommittés truppchef Hans Säfström till SVT Sport.

Beslutet drog ut på tiden, men nu står det klart: Till skillnad från de olympiska spelen stängs samtliga ryska idrottare av i Paralympics. Redan för dryga två veckor sedan togs beslutet av Cas att kollektivt bestraffa hela nationen – Rysslands paralympiska kommitté överklagade avstängningen.

”Dagens beslut styrker vår starka tro om att dopning har absolut ingen plats i den paralympiska idrotten, och stärker våra möjligheter att säkra rättvisa tävlingar”, skriver den internationella paralympiska kommittén (IPC).

Paralympics

Ger fler svenska platser

I och med avslaget kommer nu Sverige få fler biljetter till Rio.

– Vi har varit medvetna om detta och har förberett oss för att skicka några till, sade Sveriges paralympiska kommitténs truppchef Hans Säfström till SVT Sport förra veckan.

Hur många kan det röra sig om?

– Fyra-fem stycken, säger Säfström.

Det har talats om simmare..

– Det är möjligt, det kan vara simmare.

Hyllat Ryssland

Har du på något sätt haft på känn att detta pågått i Ryssland?

– Ingenting, snarare tvärtom. De har de senaste åren gått från att Sovjet inte godkände funktionsnedsatta som idrottare, till att börja jobba med och ge dem stöd. Vi har tyckt att de har gjort ett bra jobb, säger Säfström.

Känner du dig lurad?

Ja, jag känner mig lite lurad. Och när det nu visar sig att ett stort antal positiva prover från Para varit undangömda, så är det troligt att det kommer att försvinna medaljer från Sotji.

Paralympics börjar den 7 september i Rio de Janeiro, och där skulle 267 ryska idrottare delta i 18 olika sporter. Ryssland fick näst flest medaljer under Paralympics i London 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet