Politiker vill strypa bidrag till elitsatsande klubbar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett massivt motstånd bland kommunpolitiker mot de idrottsföreningar som elitsatsar på barn under 13 år. SVT:s enkät, som över 200 kommunstyrelseordföranden har svarat på, visar att sex av tio tycker att de klubbarna inte ska få något ekonomiskt stöd av kommunen.

– För att få bidragen, måste man ha en verksamhet som är öppen och tillgänglig även för den som inte är så talangfull, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping.

Vill strypa bidragen

Sportgranskning

I december förra året drog Riksidrottsförbundet in stödet till gymnastikförbundets elitsatsning. 12-åriga flickor hade utsatts för bland annat psykisk misshandel och viktkontroller och förbundet anklagades för att bryta mot FN:s barnkonvention.

Och nu visar en undersökning som SVT har gjort att en stor del av kommunerna vill strypa bidragen för de klubbar som elitsatsar på barn.

– Villkoren för att få de här bidragen är att göra det möjligt för alla barn att få vara med. Utestänger man då barn för att de inte är tillräckligt duktiga, då uppfyller man inte kraven för att få bidragen, säger Lars Stjernkvist.

”Kan räkna med att få stödet indraget”

Av de 217 kommunstyrelseordföranden som svarat på SVT:s enkät tycker sex av tio att klubbar som elitsatsar på barn inte ska få något kommunalt stöd.

– Om man elitsatsar på ett sätt som gör att man lägger kommunala pengar på några få samtidigt som man utestänger andra, kan man räkna med att få stödet indraget, säger Stjernkvist.

Det är stora belopp som står på spel för idrottsrörelsen. Kommunen delar årligen ut en miljard i direkt stöd till klubbarna och betydligt mer via subventioner och driftstöd till anläggningar. Utöver det betalar staten årligen ut 1,7 miljarder i bidrag till idrottsföreningarna.

”Ska vara jämnstarka lag”

IFK Norrköping har extra träning för de mellan 9 och 12 år. För något år sen tog klubben beslut om att slopa de så kallade utvecklingslagen där bara de bästa fick vara med. För de yngre spelarna ska lagen vara blandade.

– Från 5 till 13 år ska det vara jämnstarka lag, lika speltid och så vidare. Det är principbeslutet i föreningens styrelse, eftersom det är väldigt svårt att ställa prognoser på barn. Barnidrotten ska bygga på glädje och att alla ska få vara med, säger Thomas Westerberg, ungdomsansvarig IFK Norrköping.

Alla var inte överens

Men alla i IFK Norrköping var inte överens om de nya riktlinjerna för ungdomsfotbollen. Klubbens före detta ungdomsansvarige, Ulf Rann, tycker att det är helt rätt att nivåindela barn redan från 10 års ålder, men det vill han inte kalla för elitsatsning.

– Om man sätter individen i centrum, pratar och ser hur individen mår, då måste man kunna erbjuda dem mycket träning. Om man nivåanpassar betyder inte det att individen mår dåligt. Då känner de att de är bra, eftersom att de är bra i sin grupp, säger han.

”Det är dåligt”

Oscar Laving är 13 år och spelar i IFK Norrköping:

– Vi hade akademilag förut men nu har de tagit bort det, vi börjar när vi är kanske 14 eller 15. Det tycker jag är dåligt, för att i akademilagen får man spela med bättre och då blir man bättre själv, säger han.

Hur gammal ska man vara när man börjar med akademilag och utvecklingslag? SVT frågade två spelare i IFK:

– Jag tycker att man ska gå i gymnasiet, säger Max Wall, 10 år.

– Kanske när man blir 11 eller 12, säger Luka Mirosavljevic, 11 år.

Vi vill gärna också ha er hjälp. Mejla till oss på sportgranskning@svt.se eller kontakta oss via sociala medier. Via vårt twitterkonto @SVTSport eller vår Facebooksida.

Fakta: Undersökningen

Av de 217 kommunstyrelseordföranden som svarat på SVT:s fråga anser sex av tio att klubbar som elitsatsar på barn under 13 år inte ska få något kommunalt stöd. Två av tio tycker att de klubbarna ska få ekonomiskt stöd från kommunen.

Den definition av elitsatsning som kommunpolitikerna fick förhålla sig till i undersökningen var:

”Elitsatsning (för barn) innebär att en förening medvetet satsar mycket resurser på ett antal utvalda barn (upp till 12 års ålder) som tränar organiserat flera gånger i veckan med det primära syftet att skapa framtida seniorelit.”

Och av de drygt 200 kommunstyrelseordföranden som svarade på frågan om vad de anser om elitsatsning för barn svarade hela 164 att det är ganska eller mycket onödigt.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet