Foto: TT Nyhetsbyrån

Positiv publiktrend i svensk idrott

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen ökar, handbollen, basketen och innebandyn likaså. Ingen sport tappar tydligt. Tendensen är tydlig – det råder överlag en positiv publiktrend inom svensk idrott.

– Det är jätteroligt. Publiken är jätteviktig, finns inte intresset så påverkar det på alla håll med rekrytering, sponsorer och så vidare. Sen bidrar publiken framförallt till stämningen och inramningen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till SVT Sport.

För femte året har SVT Sport granskat alla publiksiffror i de stora svenska idrotterna. Vi har tittat på publiksnitten under grundserierna, alltså inga slutspelsmatcher. Fotbollsallsvenskan som är den mest populära serien ökade sitt snitt med 417 åskådare per match ifjol, till 7627 – en ökning med 5,8 procent. Ännu mer lyfte superettan som hade över 20 procent publikökning. En stor anledning till herrfotbollens lyft är de nya Friends och Tele2 Arena.

Publikbarometern 2013-2014

Ishockeyn och speedwayen behåller ungefär samma totalpublik som ifjol, även om fördelningen mellan de två högsta serierna förändrats något.

Inomhusidrotterna går bra. Handbollens elitserie passerar bandyn på topplistan och har för första gången på länge ett snitt över 1500 per match. Även basketligan passerade en magisk gräns när man i år landade på 1004 i snitt. Basketen gick även om innebandyns superliga på 10 i topp.

Såväl superettan, handbollen, speedwayens allsvenska och basketligan nådde sina högsta noteringar under de fem år SVT genomfört #publikbarometern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Publikbarometern 2013-2014

Mer i ämnet