Foto: Bildbyrån

Inställda premiärer i Vetlanda och Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens premiär i elitserien i speedway regnade bort för både Vetlanda och Lejonen. Och det blir en dyr historia för klubbarna – som redan är tungt ekonomiskt belastade. ”Det kostar 100.000 kronor för oss att ställa in, klart det är en jätteförlust”, säger Lejonens lagledare Anders Fröjd till SVT Sport.

Endast sju lag kommer till start i årets upplaga av elitserien. Ekonomiskt svåra situationer är ett faktum, och med endast sex hemmamatcher per lag skulle en inställd förstaomgång vara ett hårt slag för många av klubbarna.

– Klart det är en jätteförlust ekonomiskt. Regelverket dikterar att en match bara får ställas in 17.00 på matchdagen när domaren kan fatta beslutet. Hade vi ställt in igår hade vi sparat 100.000 kronor, sa Lejonens lagledare Anders Fröjd till SVT Sport innan kvällens besked.

Elitserien i speedway

Vid 19.35 kom även beskedet att Vetlanda-Smederna ställdes in för kvällen. Då regnade det fortfarande. Det talas om att köra matchen i Vetlanda under morgondagen.

Betalat och klart

Anledningen är att alla förberedseler redan är gjorda, och kostnaderna kvarstår vare sig det blir match eller inte. Ambulanser, VIP-mat och resekostnader för förare är bara några av utgifterna.

– Alla lag budgeterar med någon inställd hemma- och bortamatch per säsong. Blir det fler så tär det ju på en om man inte har en massa sparat kapital. Det är tufft, berättar Anders Fröjd.

Dyrt även för gästerna

Även för bortalagen är en inställd match en dålig ekonomisk affär, om än något mildare än för hemmalagen. För Lejonens motståndare Rospiggarna finns det dock en liten guldkant att matchen ställs in.

– Ingen är väl gladare än dem. De har två toppförare borta, bland annat Andreas Jonsson. De har större möjlighet att komma ordinarie vid en senare match, säger Lejonens Anders Fröjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i speedway

Mer i ämnet