Jacob Zuma. Foto: TT

Presidenten kritiserar Pistorius försvarsadvokater

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas president, Jacob Zuma, kritiserar Oscar Pistorius försvarsadvokater och menar att Pistorius inte borde få ett kortare fängelsestraff för att han är rik och funktionshindrad, något som den dömdes advokater propsat på.

I dag avslutades rättegången mot den sydafrikanske löparstjärnan Oscar Pistorius, som sköt ihjäl sin flickvän på alla hjärtans dag förra året. Han dömdes i dag till fem års fängelse för vållande till annans död.

Zuma uttalar sig

Nu kommenterar Sydafrikas president, Jacob Zuma, en av de mest hårdbevakade rättegångarna, för första gången.

Oscar Pistorius

Han menar att Oscar Pistorius funktionshinder (Pistorius fick som liten amputera bort benen nedanför knäna) inte borde vara en anledning till att ge Pistorius ett kortare fängelsestraff, något den dömdes advokater argumenterat för.

Advokaterna menar att Pistorius funktionshinder skulle innebära problem för Pistorius i fängelset.

Rasismdebatt i Sydafrika

Förra veckan kallade advokaterna in experter som påtalade att de sydafrikanska fängelserna inte är anpassade för funktionshindrade. Till exempel saknas räcken i duschen, sa de.

– Jag förstår inte hur det här kommer in i bilden. Advokaterna tar det hela för långt. I dag finns det redan funktionshindrade i våra fängelser, och det är inget problem. Ska Pistorius behandlas annorlunda för att han har pengar, säger Jacob Zuma till tidningen The Guardian.

Zuma har själv suttit i fängelse på Robben Island. Han säger att han tycker att rättegången visar på att Sydafrika har ett starkt rättssystem.

I Sydafrika har frågan om vita döms lidrigare än svarta debatterats i samband med rättegången.

Fakta: Viktiga datum i Pistorius-fallet

2013:

14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad ”Bladerunner”, blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics i klassen T44.

22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716 000 kronor) i väntan på rättegång.

28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppiessjukhuset under 30 dagar.

30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kommer att kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början på augusti då rättegången avslutades med slutpläderingarna.

11 september: Domen börjar läsas upp. Pistoriusfrikänns från mordanklagelserna.

12 september: Pistorius får sin dom. Han är skyldig till vållande till annans död.

21 oktober: Domaren Thokozile Masipa meddelar att påföljden blir fem års fängelse. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet