Pressmeddelande: Ulf Karlsson slutar i längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera sömnlösa nätter har längdlandslagets chef Ulf Karlsson, 65, beslutat sig för att säga upp sin tjänst på Svenska Skidförbundet.

– Jag gjorde uppenbarligen en felbedömning när jag tackade ja till jobbet som landslagschef, säger ledarprofilen från Karlstad.

Nej, jobbet som landslagschef blev inte vad Ulf Karlsson hade tänkt sig. Han tackade ja till chefsjobbet i våras efter en framgångsrik ledarkarriär inom främst friidrotten där han varit förbundskapten.

– Det kändes både smickrande och spännande att få en sådan förfrågan, samtidigt som jag var medveten om att det innebar en stor utmaning. Nu har det gått drygt ett halvår och jag känner att jag inte kan identifiera min roll som landslagschef och bidra med något väsentligt, säger Ulf Karlsson.

Värmlands-sonen hann dock med att sätta sin prägel på längdlandslaget.

Den organisation som i dag jobbar med full kraft mot tre stundande mästerskap, VM i Val di Fiemme 2013, OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015, är ett team som satts samman av Ulf Karlsson.

I organisationen gav han Lars Öberg från Kalix ett tydligt mandat som förbundskapten, och Arild Monsen och Rikard Grip som ansvariga tränare för herr respektive damlaget, samt Urban Nilsson som vallachef.

Vid sidan av A-lagets organisation har Ulf Karlsson haft ansvaret för utvecklingslaget Team 2015 och juniorlandslaget.

– Jag har aldrig sett mig som någon förvaltare och när jag nu inte känner mig behövd så var beslutet ganska lätt att ta, säger Ulf Karlsson självkritiskt och tillägger:

-Längdlandslaget har en stark ledarorganisation och kan fortsättningsvis utvecklas på alla plan utan min medverkan, svårare än så är det inte.

Ett konkret exempel på vad Ulf Karlsson åstadkommit under sin korta tid som chef är det så kallade höghöjdsprojektet, hhp. En SOK-finansierad satsning som leds av professor Bengt Saltin och som ska leda till att optimera och individanpassa höghöjdsuppläggen för de aktiva inför framför allt OS i Sotji.

Förbundsdirektör Niklas Carlsson beklagar att Ulf Karlsson väljer att sluta:

– Det känns trist. Jag gjorde bedömningen att vi behövde nytt friskt blod, och det fick vi. Från Svenska Skidförbundets sida kan vi bara tacka Ulf för den tid som varit och se framåt med offensiv blick.

Vem tar över Ulfs arbetsuppgifter?

– Förbundskaptenen Lars Öberg får utökat ansvarsområde och övertar huvudansvaret för längdlandslagets organisation, Team 2015 och juniorlandslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.