Privata barnidrottsbranschen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga lämnar föreningsidrotten medan privata företag som ger sig in i barnidrottsbranschen ökar. En utveckling som kan få oönskade konsekvenser, enligt Riksidrottsförbundet.

Det är terminsstart för barn- och ungdomsidrotten och de senaste åren har utbudet och marknadsföringen av aktiviteter och arrangörer ökat, något som den privata dans- och gymnastikstudion Mevalin i Norrtälje märkt av.

– Sista åren har det markant ökat med utskick med konkurrerande verksamhet, det har blivit mer och mer barnverksamhet. För några år sedan så var det vi och kanske två till i Norrtälje, men nu är det många som finns över hela Sverige, säger Marcus Mevalin.

– Jag tror att det finns en marknad, en jättestor marknad.

Minskning med 14 procent

Men samtidigt som utbudet av de privata alternativen ökar, har den föreningsdrivna barn- och ungdomsidrotten minskat under flera år, mellan 2004 och 2011 minskade antalet sammankomster med 14 procent.

– Vi ser ju tydligt hur det växer upp en privat marknad för idrott och sport på ett helt annat sätt än vad som fanns för ett tiotal år sedan ungefär, och det här innebär ju att vi behöver naturligtvis ställa oss frågan på vilket sätt vill människor engagera sig i framtiden, hur vill man träna i framtiden och vad får det för konsekvenser för idrottsföreningarna, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

Eva Mevalin, vd för Mevalins Dans- och Gymnastikstudio beskriver vad hon tror kan vara en avgörande skillnad för föräldrar när de ska välja aktivitet.

– I en ideell förening så är man ju tvungen att jobba väldigt mycket ideellt, här så har ju vi anställd personal för allting, som gör allting, där föräldrarna kommer och lämnar sitt barn och hämtar sitt barn och man kanske inte behöver jobba i styrelser och framplockning av redskap och hela den här biten som sker runt omkring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.