Projektledare Hårds drömgäst i Vinterstudion

Uppdaterad
Publicerad

”Har anmält mig i fel stil – hoppas det går att lösa”.

moderator: Välkomna! Då sitter Jacob Hård redo att chatta inför premiären av Vinterstudion.

Markus: Hur bra skulle du klara dig i Vasaloppet?

Jacob Hård: Har åkt Öppet Spår på strax under 7 timmar så jag skulle nog överleva i alla fall

Simon: Hur känns det egentligen att vara projektledare för Vinterstudion som har en helt fullspäckad säsong med tre världsmästerskap?

Jacob Hård: Det känns inspirerande och ansvarsfullt. Men när det gäller VM så tar min kollega Max Bursell ta över ansvaret.

Simon: Hej Jacob! Vad innebär det att vara projektledare?

Jacob Hård: Att man har ett övergripande ansvar för planering, ekonomi´, bemanning och utveckling av programmen.

Mats: Hej Jacob! Hur tror du att svenskorna och fr.allt Charlotte ska rå på norskorna i år?

Jacob Hård: Ja, det kan nog bli tufft. Johaug verkar ju ha grym försäsongsform och Björgens kapacitet känner vi ju till. Det blir en bra fingervisning redan i Gällivare där Kalla får åka sin älsklingsdistans.

Annie: Hej! Kommer du att kommentera längdskidorna med Anders i vinter?

Jacob Hård: Ja, det kommer jag att göra. Jonas Karlsson och jag alternerar – Anders kör allt.

GB: Hallå! Tror du att toppen inom damernas längdåkning kommer se annorlunda ut från föregående år eller är det Björgen, Kowalczyk och Johaug som kommer att stå för pallplatserna som vanligt?

Jacob Hård: Jag tror att den trion kan bli svår att rå på. Kalla har en möjlighet i fristil och i sprint finns ju också andra namn.

Ekholm: För det första vill jag säga att du är skönaste kommentatorn vi har i Sverige. Finns nog inget bättre än att sitta en skön vinterdag och lyssna på dig när du kommentar något lopp. Nu till frågan. Vet du något om ”uppvärmningen” kommer sändas under denna säsongen?

Jacob Hård: Vi har inte helt bestämt hur vi ska göra med Uppvärmningen. Vi börjar i alla fall med en uppvärmningssänding på we bben redan på fredag från Gällivare. Det blir definitivt inte uppvärmning varje gång men ibland, kanske. Vi klurar på skaen

msts d: Har vi några nya skid äss inför denna vinter

Jacob Hård: Emma Wikéns säsongspremiär var väl en tydlig fingervisning. Stina Nilsson kan nog skrämma livet ur en annan konkurrent i någon sprint också.

Mickan: Åker nu spåren innan så ni vet hur de är ?

Jacob Hård: Anders Blomquist gör det varje gång. Jag försöker pockså göra det för det mesta.

Victor: hej Jakob, har ni några reportage planerade där programledare utmanar åkare eller liknande?

Jacob Hård: Vi planerar en skidskola där Mattias Svahn ska lära André Pops att åka längdskidor. Kan bli annat också

Julia:

Jag längtar sååå efter tour de ski, det vore kul med en favorit i repris av upploppet förra året, när Hellner gick om Northug. Tror du detta är något vi kommer komma i närheten av i år?

Jacob Hård:

Jag tror det finns alla möjligheter att Touren blir en rysare i år också.

Marcus:

Vart tog Bo A Orm vägen? ;)

Jacob Hård:

Han surar i ormgropen

Per:

Hej! jag som inte är sån stor skidentusiast (föredrar hockey) tycker att överlag så var förra säsongen något av ett misslyckande, håller du med och tror du att det går bättre i år?

Jacob Hård:

Johan Olsson van tre segrar, Teodor Peterson vann sprintcupen, Ida Ingemarsdotter vann världscuploipp, Marcus Hellner krigade förbi Petter Northug och blev tvåa i Tour de Ski – jag har svårt att se det som en misslyckad säsong!

Matti//:

Hur kommer det sig att ni har släppt tv sändningar till TV4, svnska sportfolket är mäkta irriterad på aiia reklamavbrott???.

Jacob Hård:

Kul att ni gillar oss – men det finns inga praktigska och ekonomiska möhjligheter i världen att all Sport ska sändas i SVT. Även om vi skulle vilja.

Karin:

Hej projektledaren! Varför handboll inom ramen för Vinterstudion? Det är väl ingen vintersport? SVT får gärna sända handboll, men varför i Vinterstudion?

Jacob Hård:

Varför Inte? Vi gör det inte på bekostnad av någon vintersport. Det kommer att bli hästhoppning och en del annat också inom Vinterstudion när det passar in.

Rille:

Tjenare Jacob. Jag undrar vilka du tror vinner Tour de Ski på dam/herr sidan? Själv tror jag på tourkungen Cologna och sen tippar jag lite vågat på Johaug på damsidan.

Jacob Hård:

Cologna och Kowalczyk

Pontus:

Vilket är ditt bästa idrottsminne?

Jacob Hård:

Det där varierar faktiskt lite vad som poppar upp men när jag fick samma fråga tidigare idag blev svaret: när jag var med och vann Dagbladsstafetten 1973 och Stefan Holms guldvändning i OS -04.

mats d:

kommer det at bli många massstarter i år?

Jacob Hård:

Ja. Men även intervallstarter.

Karin:

Äntligen dags för Vinterstudion! Ni är underbara allihopa och gör ett jättebra jobb med tävlingarna och allt runt omkring. Men har ni bytt ut signaturmelodin? Det vore ju helgerån... Älskar den vinjettmusik som ni hittills haft till Vinterstudion! Man måste inte förnya allt :-)

Karl-Jan:

Vad tror du om Petter Northugs säsong? Har han nårr sin peak redan eller kan han bli bättre?

Jacob Hård:

Nä inte peakar han nu – det ska vi inte tro. Men det blir intressant att se hur han klarar formtoppningen – ifjol var ju känslan att han var som bäst före och i början av Touren och sen höll det inte. Vet inte om han gör något annorlunda i år när det viktigaste dessutom kommer sent i februari.

Oskar Simonsson:

kommer ni sända någon nordisk kombination eller kälksport i år??

Jacob Hård:

NOK i VM

Joel: Hur ser du på masstartens vara eller icke vara?

Jacob Hård: Jag gillar masstarter. Tycker de har tillfört nya och spännande moment och premierar andra egenskaper hos skidåkarna. Men jag gillar intervallstarter också – en bra balans i programmet är viktig. Och mästerskapsfemmilar i intervallstart, tack.

Karl: Vem tror du blir bäst placerad av svenskarna i Gällivare

Jacob Hård: Johan Olsson

Adam: Kommer Per Elofsson göra några inhopp i år? Kommer han i så fall kommentera någon tävling?

Jacob Hård: Vi planerar för att ha med Per i studion – han kommer också att kommentera de sista loppen från VM är det tänkt.

mawe: Jakob får vi se all skidåkning och skidskytte i SvT i år? Hoppas verkligen det

Jacob Hård: 95% i SVT. Några lopp på annat håll. Och skidskyttet är ju tillbaka i SVT i vinter.

Åsa: Hej, TV4 sänder världscupen i längdskidor , helgen den 1-2/12 ! delar ni på sändningarna under vintern? eller är det bara den helgen TV4 sänder?

Jacob Hård:

Det finns olika avtal på den här marknaden. TV4 har rättigheterna till tävlingarna i Finland: Kuusamo och Lahtis. Resten har SVT

Linn H:

Kommer ni att ha Per och Magdalena som extra kommentationsstöd i studion under säsongen eller kommer ni att ta in nya? Jag har ännu en fråga, skidskytte. Hur ser det ut inför denna säsong, har vi några chanser, det vore så roligt om killarna är på G så att säga. Har det blivit lite ändrinar i tjejernas lag, det skulle vara roligt med några uppstickare... Berätta gärna mer om det om du har information.

Jacob Hård:

Magdalena kommer att vara med både som studioexpert och i kommentatorhytten. Jag har inte järnkoll på skidskyttarna och de har ju inte tävlat ännu – men det är positiva rapporter kring herrlöaget: Bergman, Ferry och Lindström. På damsidan kan vi inte räkna med topplaceringar i vinter när de vassaste namnen lagt av.

Superduper:

Är det någon på Herrsidan som visat båttre Testvärden och gjort bra i testloppen än dom andra åkarna?

Jacob Hård:

Daniel Rickardsson har varit stark under hösten enligt alla rapporter.

jonathan: Hej jacob. Blir det mycket repotage i år som de förra åren.

Jacob Hård: Vi satsar på reportage i vinter också. Vi har träffat skidskytten Kaisa Mäkaräinen och längdåkerskan Jessica Diggins, bl a. Och Hellner och Northug i annorlunda miljö...

Pia: Tjoho! Underbart med skidskytte i SVT igen! Tack!!

Rille: Tror du Cologna bryter sin VM-förbannelse den här säsongen och lyckas det där efterlängtade guldet? (Eller åtminstone en medalj)

Jacob Hård: Ja, jag tror faktiskt det. Han är äldre och mer rutinerad och han lyckades ju på OS. Känns som det är dax nu

Mats: Du säger att det blir svårt för Charlotte mot norskorna, men hon har jua sagt att hon behöver ”ännu” mer träning, så det ska väl ge utslag efter den här försäsongen?

Jacob Hård: Det är inte alltid så enkelt. Ibland betalar sej inte träningen på en gång och det är många parametrar att ta hänsyn till

Henrik: Träningsnarkomanerna i Sverige blir allt fler, och de kan allt mer. Har ni funderat på att utöka med fler träningsreportage, t.ex. om Helgerud/Hoff:s eventuella påverkan på Björgens karriär? Olika träningsfilosofier etc, helt enkelt mer initierat om träning?

Jacob Hård: Vi ska ha lite träningstema i Gällivare och dyka ner lite mer i detalj kring hur löängdåkarna tränar

Dan The Van: Kommer Ulfbåge och Kalle vara kommentatorer på plats i WC skidskyttet i vinter?

Jacob Hård: Ja Christer och Kalle kör de flesta tävlingarna. AnnaMaria Jansson och Magdalen Forsberg är ett annat kommentatorpar som vi kommer att köra in unbder säsongen

Jonathan EK: Jag älskar dig Jacob!

Andreas: Kommer ni ha en ny studio i år? Jag tyckte jag läste det någonstans? Hur känns det? Som tittare, kommer man se några förändringar i programmet? Kör hårt och lycka till, detta är ni bra på!!

Jacob Hård: Det känns spännande att ge Vinterstudion ett något förändrat ansikte efter fem år. Tanken är kunna kombinera modernt med mysigt.... Grundtanken med programmet är inte förändrad men förhpoppningsvis kommer ni att märka en del förändringar – att vi har en tydlig koll på de soiciala medierna t ex

Magne: Har du läst Popsens barnbok?

Jacob Hård: Inte än. Väntar på mitt signerade ex...

Rille: Hur mycket Skicross kommer ni sända den här säsongen?

Jacob Hård: Inte helt spikat men grundplanen är ca fem tävlingar. Det beror lite på hur det går.

Tompan: Hej, varför sänder ni inte alla tävlingar ni har rättigheter till? Lake Louise t ex?

Jacob Hård: Vi sänder väääääldigt mycket skidsport men för att få det att gå ihop ekonomiskt och praktiskt så avstår vi från några få tillfällen.

Jacke: Hej. Längtar till i helgen. Kommer Pernilla Wiberg att vara med på något hörn ni år?

Jacob Hård: Jajemensan! Pernilla är en klippa vi lutar oss tungt emot.

Adam: Vilka kommenterar Tour-de-ski i år?

Jacob Hård: Anders Blomquist och jag kommenterar. Lotta Fahlberg intervjuar.

Pontus Burman: Jag älskar dig som kommentator!

Dan The Van: Hur laddar du inför König? Kommer vinterstudion rapportera från ditt lopp?

Jacob Hård: haha! Jag får väl se om jag kan referera min egen målgång på telefon, eller så.

Dan The Van: Hur är planen för långloppscupen för längdskidor. Blir det Swanh och Peter Jonsson som har den bollen? Är det webbsändningar i år med eller oxå på vanliga TV‘n?

Jacob Hård: Det är TV 4 som har rättigheterna till långloppen i vinter. Vi sänder Tjejvasan och Vasaloppet och vi kommer förstås att ha koll på allt viktigt som händer inför Vasan.

Tobias: Vad är roligast och kommentera? :)

Jacob Hård: På sommaren tycker jag friidrott är roligast. När vintern kommer känner jag att det är skidorna jag har längtat efter. Visst har jag det bra?!

Trainylindah: Du är bara min idol Jacob....vad vore vintersporten å vinterstudion utan dig å sporten framför allt ..När började du Jacob?? Vilket är var det du hade lilla sportspegeln??

Jacob Hård: Jag började på SVYT-sporten 86 och jag var inblandad i Lilla Sportspegeln under många säsonger på 80- ovh 90-talen.

Annie: Anja Pärson kommer väl in och kommenterar fler gånger också?! Hon var grymt duktig på det! Sen undrar jag också en sak ang. Kalla. Hon tränade ju med norskorna tidigare i höst, vad var anledningen till det? (dum fråga kanske, men jag är nyfiken! )

Jacob Hård: Anja kommer att vara med minst tre gånger till (javisst var hon bra!!). Charlotte var med nporskorna en vecka för att se och lära tror jag.Nyfikenhet, utveckling.

FH: Hur ser det ut med reportrar på plats för direktintervjuer i år. TV 4 körde ju skidskyttet i fjol med reporter i den mixade zonen?

Jacob Hård: Vinterstudion kommer att ha intervjureporter någon stans varje helg. men det kommer att variera mellan alpint, längd och skidskytte.

mats d: har vi samma vallateam som förra året? var lite darrigt ibland

Jacob Hård: Nej det är ett delvis nytt team med ny vallachef och lite annan organisation.

Andreas: Blir det några nya profiler i programmet?

Jacob Hård: Anja Pärson blir en ny profil. Jonas Karlsson kommer att göra come-back som krönikör (var inte med så mycket förra vintern). Sen räknar jag med att det dyker upp oväntade och spännande gäster under vintern.

Pia: Hej! Vilka lopp ska du själv åka?

Jacob Hård: König Ludwig Lauf i Tyskland. Har dock råkat anmäla mej i fristil i stället för klassiskt så jag hoppas det går att fixa till...

Richard: Hej, jag skulle bara vilja ställa frågan om längdloppen kommer spelas in för att sen läggas på Play även den här vintern? Kan ju hända att man missar något lopp live. :) Mvh/Richard

Jacob Hård: Det är planen

David: Hej Jacob! Uppskattar dig och Anders mycket som kommentatorer. Vem kommer utmana Northug och Cologna i vinter?

Jacob Hård: Varför inte Hellner, Olsson och Rickardsson?

Karl-Jan: Hej Jacob! Sverige och Norge går ju alltid bra i skidspåren, men vilket land tror det kommer utmana Sverige och Norge i år främst?

Jacob Hård: Jag säger Ryssland. OS på hemmaplanb nästa år och en stor bredd. De har inte haft den riktiga toppen (på damsidan) på några säsonger men jag tror de kommer.

Karl-Jan: Vilken tävling under årets säsong ser du mest fram emot? 5 milen i Holmenkollen är en egen favorit.

Jacob Hård: Trots VM så säger jag Tour de Ski. Tycker att det är en väldigt kul tävlingsform.

Tompan: Blir det någon backhoppning i år?

Jacob Hård: Nyårsbakchoppningen från Garmisch plus VM.

Dan The Van: Hur förhåller ni er till statistik i era uppdrag? Alltid spännande som TV-tittare att höra vad de olika åkarna har för meriter jämnfört med tidigare år osv. Något luddig fråga kanske men du annar säker vart jag vill komma;)

Jacob Hård: Mycket av bakgrundsinfon bygger ju på statistik, kan man väl säga.

FH: vilka kommenterar alpina VM?

Jacob Hård: Björn Fagerling och Stig STtrand. Pernilla Wiberg studioexpert.

jan svensson Malmö: vilken är din drömgästi vinterstudion?

Jacob Hård: Stenmark har inte varit där ännu, honom vill jag se där.

Alberto Tomba, kanske.

Lindsy Vonn.

SigneratHerman: Vad tror du om Anders Södergrens säsong? Tror du att han kan komma tillbaka efter den tämligen usla förra säsongen?

Jacob Hård: Vill så gärna tro det och han har ju nvarit hoppfull under hösten men premiären i Bruksvallarna var inte så lovande så jag undrar jag...

Rustan: Hur ser det ut bakom skandinavien och Ryssland? Vilka länder på kontinenten kan slå sig inn i tex en längdskidsstafett?

Jacob Hård: Schwiz och Frankrike har ju breda herrlag som kan konkurrera om de har en bra dag. Liksom Tjeckien, kanske. Tyskland.

moderator: Då tar vi två sista frågor. Sen ska Jacob iväg på arbetslunch med André Pops.

Karin: Hälsa Pops!

Pontus: Vad tror du om Marcus Hellners chanser att vinna totalen?

Jacob Hård: Frågan är om han går in för det? De flesta satsar på VM och Touren så totalcupen har lite lägre dignitet i år, känns det som.

Pontus: Vilket är det bästa loppet du kommenterat genom tiderna?

Jacob Hård: Skiathlon (dubbeljakten) i OS i Vancouver toppar!

Jacob Hård: Tack, allihop, för ert engagemang och era frågor. Det känns att man inte är ensam om vintersuget...

Ha´t bra och missa inte de övriga chattarna i veckan!

/Jacob

Moderator: Tack för alla frågor! På onsdag klockan 11:00 chattar André Pops. Jonas Karlsson 11:00 torsdag och Yvette Hermundstad på fredag. Vi ses då!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.