Vladimir Putin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Putins kovändning: Tillåter protester

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från IOK och olika människorättsorganisationer kommer protester, bland annat mot de ryska antigay-lagarna, att tillåtas under OS.

Vladimir Putin har lättat på hårt kritiserade restriktioner för demonstrationer under OS i Sotji 7-23 februari. Därmed viker han sig för de krav som den internationella olympiska kommittén, IOK, ställt om att en protestzon inom OS-området skulle upprättas.

”Möten, sammankomster, demonstrationer, marscher och sammanslutningar som inte har med spelen att göra kan hållas på platser eller längs vägar som godkänts av inrikesministeriet, som är ansvarigt för landets polis”, meddelas på Kremls hemsida, enligt nyhetsbyrån AP.

Flera begränsningar

Men det innehåller också en del begränsningar. Alla protester måste godkännas av den lokala polisen och representanter för OS i Sotji. Myndigheterna har dessutom möjlighet att begränsa hur många som får ingå i demonstrationen.

I augusti offentliggjorde Putin ett förbud mot demonstrationer i Sotji som inte rör de olympiska spelen. Förbudet skulle gälla mellan den 7 januari och 21 mars, och blev kraftfullt kritiserat av människorättsorganisationer.

Många har efterlyst möjligheten att få protestera under OS, om allt från homosexuellas rättigheter och de så kallade antigay-lagarna till krav på politiska reformer i Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.