Clippers-ägaren Donald Sterling är i rejält blåsväder. Foto: TT Nyhetsbyrån

Obama upprörd över rasistisk NBA-ägare

Uppdaterad
Publicerad

De rasistiska uttalandena från basketklubbägaren kan stå Los Angeles Clippers dyrt. Sponsor efter sponsor hoppar nu av NBA-laget. Och uttalandet har utlöst en proteststorm från svarta profiler som Michael Jordan och president Barack Obama.

Bilföretaget CarMax, som är ett av företagen som bryter samarbetet med Clippers, säger i ett uttalande att uttalandena var ”helt oacceptabla” och går emot företagets policy om människors lika värde.

Förutom förlorade sponsringsintäkter kan Clippers-ägaren Donald Sterling få stora böter av NBA.

NBA

I en ljudupptagning hörs Sterling säga att han ogillar att flickvännen tar med sig mörkhyade vänner till Clippersmatcher och dessutom lägger upp bilder på sällskapet på Instagram.

– Det är otroligt stötande och rasistiskt, säger Obama som nåtts av affären vid en presskonferens i Malaysia.

NBA-legendaren Michael Jordan, numera ägare av laget Charlotte Bobcats, är också kraftfull i sitt fördömande:

– Jag känner självklart avsmak av att en ägarkollega har så sjuka och stötande åsikter, säger Jordan, som sällan uttalar sig offentligt i en pressrelease. 

– Jag känner mig säker på att Adam Silver (NBA:s starke man) kommer att göra en ordentlig utredning och vidta lämpliga åtgärder snabbt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NBA

Mer i ämnet