Redo för tyngsta VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Svensk proffsboxning är hetare än på många år. På lördag kan Klara Svensson bli tredje svensk att vinna det mest ansedda mästarbältet – WBC.

– ”Pantern ska få lämna ringen med svansen mellan benen, säger Klara Svensson inför mötet med argentinskan Erica Farias (21-1).

Det är i det, officiella, obligatoriska ordkriget inför titelmatchen i Köpenhamn som Klara Svensson ger ”La Pantera” Farias en hälsning.

Den 27-åriga svenskan har varit proffs i snart tre år och vunnit 15 raka matcher. 5 på knockout.

– Naturligtvis vill jag vinna på ett avslut. Men hur som helst ska jag vara den bästa boxaren i tio ronder, säger hon till SVT-Sport.

Bor i Köpenhamn

Vi besöker henne i Köpenhamn, där hon också bor.

Tillsammans med tränaren Joey Gamache pågår de sista förbedelserna inför hennes livs match. Och det är stenhård boxningsträning. Sparring mm. Men när det handlar om boxningsträning har den sen sett ungefär likadan ut sen urminnes tider. Och Klara Svensson är boxaren som gillar nytänkande.

Därför har hon sökt lite annorlunda övningar utanför boxningslokalen.

– Jag tränar en blandning av yoga, taichi och pilates. Plus att jag får en kraftfull massage som är riktigt smärtsam men välgörande. Jag har blivit starkare, spänstigare och rörligare. Och samtidigt blivit en bättre boxare. Tidigare var jag ganska stel i mina rörelser, berättar Klara Svensson.

”Svenshow”

Hon är typen av boxare som gillar att bjuda på lite extra i ringen. Därför har hennes smeknamn mer och mer övergått från ”Princess” till ”Svenshow”.

Häromdagen blev, överraskande, Badou Jack världsmästare i  WBC efter en bragdmatch i Chicago. Sedan tidigare har också Mikaela Laurén vunnit det eftertraktade bätet och väntar på att försvara det i juni.

Plus att det finns många andra svenskar som är riktigt på gång. Erik Skoglund (just nu rehabträning efter en diskbråcksoperation), Oskar Ahlin, Anthony Yigit och Otto Wallin. Listan kan göras ännu längre.

Men just nu är Klara Svensson först i tur på en titelmatch i lätt weltervikt (63,5 kilo)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.