Regeringen stoppar OS-planerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen stoppar Östersunds planer på att söka vinter-OS 2022. Regeringen vill inte lämna några ekonomiska garantier för projektet.

-Det är alldeles för mycket pengar. Beslutet kommer inte att omprövas, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) till SVT Sport.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg fick beskedet efter ett möte i torsdags.

-Det är ett dåligt engagemang i en stor möjlighet, säger Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S) till Länstidningen i Östersund.

Regeringen stoppar Östersunds planer på ett vinter-OS 2022. Regeringen vill inte lämna några ekonomiska garantier.

Efter ett möte med idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn (M) skrev SOK:s ordförande Stefan Lindeberg ett mejl till Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S), enligt Länstidningen i Östersund. Han skrev bland annat:

”Vi tvingas konstatera att frågan om ett eventuellt vinter-OS är avslutat.... Hon (Idrottsministern) informerade om att det inte finns några förutsättningar för att regeringen skulle gå in och lämna några garantier för ett vinter-OS. Det är inget formellt regeringsbeslut men ska uppfattas som en tydlig signal.”

AnnSofie Andersson är besviken på Liljeroth Adelsohn.

-Man kan tycka att regeringen och idrottsministern ska kunna ägna så pass tid åt en ett så stort evenemang som ett vinter-OS ändå är för Sverige att man tar sig tid att titta på den förstudie som är hela förutsättningen. Det är ett dåligt engagemang i en stor möjlighet, säger AnnSofie Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.