Foto: TT Nyhetsbyrån

”Konditionskrävande bana”

Uppdaterad
Publicerad

I dag lördag sänder SVT drygt sex timmar från terrängen i fälttävlan från anrika nationalstuteriet Haras du Pin, cirka en timme sydöst om Caen. Få koll på höjdpunkterna i en daglig guide där SVT-experterna tar pulsen inför tävlingarna. Här är svenskarna, hästarna och sändningarna!

Under lördagen är det två klasser i VM i ridsport från Caen, fälttävlans terrängritt på dagen och reiningens final på kvällen. SVT sänder hela terrängen i fälttävlan, där vi har tre svenskar tävlandes i det svenska laget.

Första svenska ryttare i terrängen är Malin Petersen med starttid 11:48. Första ryttaren går ut 10:00. Vi börjar sändning på SVT1 klockan 9:45 med uppsnack, reportage och intervjuer. Vi sänder hela dagen, fram till 17.00.

VM i Ridsport 2014

Sändningstider lördag 30 augusti:

09.45-17.00 Fälttävlan, terrängritt, SVT 1/Play.

Starttider terrängritten – första start 10:00 Haras le Pin

11:48 Malin Petersen/Sofarsogood

13:48 Anna Hilton/Matrix W

15:24 Dag Albert/Tubber Rebel

SVT:s expertkommentator Gunilla Fredriksson, tidigare förbundskapten i fälttävlan, har gått banan inför terrängprovet vid Haras du Pin i Normandie. (Extern länk)

Start- pch resultatlistor fälttävlan HÄR. (Extern länk)

Bandesignern Pierre Michlet om banan HÄR.

51-åriga Hilton gör sitt femte VM: ”Jag känner mig väldigt laddad”.

20:00 Reining final – inget svenskt deltagande

SVT-experten i fälttävlan Gunilla Fredriksson inför terrängritten i fälttävlan...

...om Anna Hilton: Annas häst har inte gått fyrstjärning tävling tidigare. Men den gick väldigt fint i en CCI3-tävling i våras. Anna är väldigt rutinerad, har ridit många klasser. Hästen är lätt i kroppen, har lätt för att galoppera. Banan kan passa hästen bra. Anna själv är laddad. 

...om Dag Albert: Han är duktig i terrängen. Hästen är lätt i kroppen, har lätt för att galoppera. Ekipaget har gått många fyrstjärniga tävlingar. Tror det går väldigt bra för honom.

...om Malin Petersen: Tror banan passar Malin ypperligt. En galopperande häst som är som en tiger i terrängen. Malin är alltid taggad när hon står på startlinjen.

Ludwig Svennerståls valack Alexander klarade inte veterinärkontrollen och försvann från VM i onsdags.

Tillbakablick VM i ridsport med SVT:

Grand Prix Kür topp-fem:

1. Charlotte Dujardin (GBR)/ Valegro – 92.161

2. Helen Langehanenberg (GER)/ Damon Hill FRH – 88.286

3. Adelinde Cornelissen (NED)/ Jerich Parzival – 85.714

4. Kristina Sprehe (GER)/ Desperados FRH -  83.125

5. Laura Graves (USA)/ Verdades – 82.036

7. Tinne Vilhelmson Silfvén (SWE)/Don Auriello – 80.375

Alla resultat i Grand Prix Kür HÄR.

SVT-experten i dressyr, Gunilla Byström, listar gårdagens...

...varmaste: Jag kan inte låta bli att säga Charlotte Dujardin och Valegro. De var så himla bra i Grand Prix kür. Helt klart heta. Att hon bara går in och gör det igen. Hon sa i intervjun efteråt att Valegro kändes lite seg i början, men det syntes inte. Hon red så bra. Outstanding. 

...kallaste: Hans Peter Minderhoud och hans Glock´s Johnson. Den var inte alls med honom idag. Det var en besvikelse. Ju längre programmet gick ju sämre blev det, det blev fler missar. Han hade inte med sig sin häst.

...häst: Arlando som den unge holländaren Diedrik van Silfhout rider. Han är nio år, yngsta hästen i startfältet. Jag var imponerad av många, men att den hästen var så ung och klarade det så bra. Det ska bli kul att följa det ekipaget.

...ryttare: Laura Grace, amerikanskan. Helt otrolig tjej, går in här. Det måste ha varit jättestort att vara bland de femton bästa och tagit sig till küren, att bara få rida küren bland alla de här proffsen. Att vara så ny i det här och göra det så bra som hon gjorde. Helt otroligt.

...Tinne Vilhemson Silfvén: Det var både ris och ros om Tinne. Den stora rosen var att hon gick in och satsade. Men det höll inte hela vägen, det var lite tråkigt. Ändå gjorde hon rätt som verkligen vågade satsa, det brukar hon inte vilja göra. Hon vill ha den perfekta ritten, presentera hästen så det blir så bra som möjligt, en eloge för satsningen. Men han blev lite för mycket på när hon spände bågen. Det sa hon också i intervjuen.

SVT-experten i dressyr, Gunilla Byström, knyter ihop dressyren i Caen-VM efter sista grenen...

...svenskarna: Det har varit lite stolpe ut. Även om alla har gjort bra prestationer så är det småsaker. Minna hade missen i Grand Prix, fick sen revansch i specialen. Det var kul att alla tre svenskar tog sig till specialen, stort för vårt lilla land. Men väl där hade varken Patik eller Minna en bra dag på jobbet. Tinne red fantastiskt i specialen, och sen vet vi hur det gick i küren. Blandad kompott. Halvhyggligt VM.

...bäst: Det stora startfältet. Att det var så många som hade kvalat som 100 stycken Grand Prix. Helt sjuk roligt. Och de som hade tagit sig till küren, de 15 som hade gallrats ut bland de 100, var det jättehög standard på. Jag tror inte jag har varit med om det. Det var fantastikst att se küren, verkligen.

...sämst: Ungerlaget. Det har varit allmänna snackisen bland ryttarna. Det har varit tungt och stoppigt. Det har varit väldigt ansträngande för hästarna. Det är förfärligt när det är ett mästerskap. Både framridningen och mästerskapsbanan har varit i dåligt skick. Det är botten.

FAKTA: Så gick det sist i VM i fälttävlan- Kentucky, USA 2010:

Slutställning efter dressyr, terräng, hoppning: 1) Michael Jung, Tyskland, La Biosthetique-Sam FBW 33,0 2) William Fox Pitt, Storbritannien, Cool Mountain 42,00 3) Andrew Nicholson, Nya Zeeland, Nereo 43,50 25) Niklas Jonsson, Sverige, First Lady 66,20 30) Niklas Lindbäck, Sverige, Mister Pooh 70,30 32) Malin Larsson, Sverige, Piccadilly Z 75,10 33) Viktoria Carlerbäck, Sverige, Ballys Geronimo 76,60

Slutställning nationstävling: 1) Storbritannien 139,40 2) Kanada 151,50 3) Nya Zeeland 154,80 4) USA 160,30 5) Tyskland 200,70 6) Belgien 227,10

Sverige elim

Medaljligan

1 Storbritannien 6 5 - 11

2 Holland 3 2 8 13

3 Tyskland 2 4 2 8

4 Belgien 2 1 - 3

5 Italien 1 1 - 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Ridsport 2014

Mer i ämnet