Foto: TT Nyhetsbyrån

”Tror hon slår sitt svenska rekord”

Uppdaterad
Publicerad

Dressyren har sin sista omgång med Grand Prix Kür och i Haras du Pin fortsätter fälttävlans dressyr. Få koll på höjdpunkterna i en daglig guide där SVT-experterna tar pulsen på tävlingarna. Här är svenskarna, hästarna och sändningarna!

Grand Prix Kür, det fria programmet till musik, är en av de absoluta höjdpunkterna på VM-programmet. Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello är vårt blågula hopp bland de totalt 15 ekipagen. Vilhelmson Silfvén var femma i specialen:  – Jag tror hon kommer slå sitt svenska rekord, säger Gunilla Byström.

Dessutom går fälttävlan in på andra tävlingsdagen med dressyr. Två svenskar rider idag Anna Hilton och Dag Alberg.

VM i Ridsport 2014

Sändningstider fredag 29 augusti:

13.30-17.00 Dressyr kür SVT 1/Play

Hålltider fredag:

13.35: Grand Prix Freestyle startar.

15:55 Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello

SVT-expertern i dressyr, Gunilla Byström inför küren...

...Tinne Vilhelmson Silfvén: Jag tror Tinne kommer slå sitt svenska rekord. Det ser ut som hon är i superform. Underlaget blir avgörande. Kommer det regna hela natten så tror jag inte att hon gör det. Håller underlaget kommer hon göra sin bästa ritt. Hon låter laddad och han ser så fin ut.

...favorit: Charlotte Dujardin, Storbritannien. Det ska mycket till om hon inte ska vinna.

...utmanare: Helen Langehanenberg, Tyskland. Hon ligger som klar tvåa.

...joker: Laura Grace, USA. Jag tror inte hon går upp och tar medalj. Men hon är en joker för mig som bara tagit sig hit till küren.

SVT-experten i fälttävlan Gunilla Fredriksson inför dressyren i fälttävlan...

...om Anna Hilton: Annas häst har gått väldigt bra på precampen. Hästen har enligt rapporter inifrån landslaget gått ett litet snäpp till. Anna har varit väldigt duktig på att suga åt sig och jobba igenom sina läxor för varje gång, där har den varit väldigt positiv. Jag skulle tro att hästen skulle kunna hamna mellan 50-52 straff. Jag tror att hon skulle kunna lägga sig i mitten.

...om Dag Albert: Det är bara att hoppas att han gör så gott han kan. Den hästen har inte så mycket gång. Det är svårt att få fram några resultet, med tanke på grundgången hos hästen. Den har inte så stora steg, och är så rörlig. Det är svårt för honom att få bra poäng. Han hamnar nog tyvärr bortåt 60. Hans styrka är terrängen och hoppningen.

Tillbakablick VM i ridsport med SVT:

Distansritten. Guld- och silvermedaljörerna har gått i mål:

1) HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum, Förenade Arabemiraten, Yamamah 8:08:28

2) Marijke Visser, Holland Laiza de Jalima 8:19:07

Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo blev utslutna efter hälta i vetgate efter slinga 3.

Yvonne Ekelund avbröt och utgick från distansritten på egen begäran.

Fälttävlan dressyren torsdag – en svensk deltagare:

Malin Petersen och Sofarsogood fick 61,8 straff.

SVT-experten Gunilla Byström listar onsdagens...

...varmaste: Min kollega Maria Wallberg. Hon räddade situationen så fantastiskt när TV-monitorerna på kommentatorsläktaren svartnade i direktsändning, på grund av ett strömavbrott. Hon reagerade blixtsnabbt. Vi sprang tre trappor ner till mixed-zone, och hon kör direktsändningen via sin telefon. Helt underbart, hon finner sig direkt och utstrålar positivitet. Vi blir inte ens nervösa, hon bara grejar det. Suverän tjej.

...kallaste: Hollands Edward Gal med Glocks Voice. Jättebesvikelse att det gick så dåligt, att de var så osynkade. Det var de även i Grand Prix. Tråkigt. Både kallast och tråkigt. Han är en suverän ryttare. Han var lika besviken han. Han berättade också varför de misslyckades. Förklaringen var att hästen var så ”hingstig” i stallet. Hingstig betyder att hästen är okastrerad, och ska vakta sin flock. Hästen har så stor drift.

Medaljligan

1 Storbritannien 4 3 – 7

2 Tyskland 2 1 2 5

3 Holland 1 3 3 7

4 Belgien 1 1 – 2

5 Spain Spain 1 – – 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Ridsport 2014

Mer i ämnet