Arvtagaren redo för Las Vegas

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort succé under sin första hela säsong i världscupen, och är den ende svensken i finalen i Las Vegas.

”Jag tycker nog att jag har bra nerver, det är mycket som står på spel”, säger Douglas Lindelöw till SVT Sport inför den stora utmaningen.

En svensk är alltså med i världscupfinalen i hästhoppning, och han heter alltså inte Rolf-Göran Bengtsson, bara det är en smärre sensation.

Den gamle mästaren Bengtsson vill inte utsätta sin gamle häst Casall för den långa resan till Las Vegas, och backar därmed självmant ur den final han är kvalificerad till.

Världscupfinal Las Vegas

Så Douglas Lindelöw, 24 år, får ensam försvara de blågula färgerna.

Han har uppträtt stabilt under hela säsongen, med en tredjeplats i Belgien strax före nyår som topp.

Undvika fallgropar

Det Lindelöw saknar är den erfarenhet som den 52-årige Rolf-Göran Bengtsson har samlat på sig under en lång och framgångsrik karriär.

För nykomlingen handlar det nu om att undvika finalens fallgropar, och uppträda som om han vore rutinerad.

–Man ska ha roligt när man rider, det är därför man håller på, stressa lagom och vara avslappnad, säger Douglas Lindelöw.

–Det är sällan den som första tidshoppningen är den som vinner det totala sedan, utan man måste bygga upp sig för slutet när det blir riktigt svårt, säger den rutinerade Rolf-Göran Bengtsson.

Med andra ord: bränn inte allt på en gång, var kall och om möjligt bäst när det gäller.

Världscupfinalen i Las Vegas inleds torsdag den 16 april, och innebär det krävande veckoslut med tre tuffa hoppningar för den som når hela vägen till kampen om segern på söndagen.

Rider Casalls son

Förutom att Douglas Lindelöw är en möjlig arvtagare till Rolf-Göran Bengtsson inom den svenska hoppsporten, så rider han också på Casello som är son till Rolf-Görans häst Casall.

En lyckad världscupfinal kan sätta standarden inför sommarens EM, som i sin tur är ett steg på vägen mot nästa års OS.

Ungtuppen Douglas Lindelöw räds inte tankarna på att vara näste man på den svenska hopptoppen.

–Jag skulle säga att det är en ofantligt stor roll att överta, Rolf-Göran är ju bland de bästa i världen och dit vill jag också, säger Douglas Lindelöw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupfinal Las Vegas

Mer i ämnet