Banveterinärerna är anställda av Jordbruksverket för att säkerställa djurskyddet i samband med travloppen, men Anders Berqvist som arbetar på Åbytravet känner att han inte kan sköta sitt jobb. I den andra delen av SVT Sports travgranskning, berättar han att han anser att tiden är för knapp mellan loppen.
– Det enda kravet vi har på oss från Jordbruksverket, som är vår arbetsgivare, är ju att vi ska se hästen i rörelse. I praktiken blir det ju så att man aldrig tittar på hästarna utan utrustning. Man kan missa mycket, man missar allt som man ser på nära håll: Hull, sårskador, svullna ben, säger Anders Bergqvist till SVT Sport.
”Upp till banveterinärerna”
Göran Åkerström var chefsveterinär på Svensk Travsport från 2012 fram till augusti i år. Han säger att det är upp till banveterinärerna hur de väljer att jobba.
– Om banveterinären väljer att jobba mer aktivt, nere på golvet bland hästarna, uppe på defileringsvolten – och det finns några som gör det, så går det alldeles utmärkt, säger Åkerström.
”Finns i regel inte tid”
Men Anders Bergqvist menar att tv-tider och stress har för stor inverkan på djurskyddet, att han inte kan kontrollera hästarna ordentligt.
– Som upplägget är med tid, och loppen går ju ganska tätt med några minuter emellan, så finns det i regel inte tid för att göra det. Utan om man anser sig vilja göra en noggrannare besiktning, då får måste man ju stoppa tävlingen under den tiden, säger Bergqvist.
– Den tiden kan de ta, för de kan välja ut precis vilken häst de vill ha, för att undersöka närmare. De kan bara peka – jag vill titta på den, den, den hästen, så får de göra det.. enskild häst för hand, det är inga problem, kontrar Göran Åkerström.
”Ett enormt resursslöseri”
Anders Bergqvist har lagt fram ett förslag, om att en enskild besiktning införs inom travsporten.
– Mitt förslag är att det ska gå till på samma sätt som på ridhästar. Att man tittar på hästen naken, och sen springer med den fram och tillbaka på ett hårt underlag, och det tar ungefär 30-45 sekunder per häst. Men sedan exakt hur det ska gå till på travsidan, det får man ju diskutera betydligt noggrannare.
– Jag anser att det är ett enormt resursslöseri som inte ger någon effekt. Du har ingen djurskyddseffekt sett i det stora hela med en sådan besiktning, säger Göran Åkerström, tidigare chefsveterinär på Svensk Travsport.