Han chockade alla i vc-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Både Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson var placerade i världscuppremiären och lämnar därmed Oslo med värdefulla värdscuppoäng. Italienaren Alberto Zorzi tog hem segern, hans första i världscupen. ”Det här är en dröm som går i upplevelse, min häst var fantastiskt idag. Att vinna i min världscupdebut är otroligt”, säger en överlycklig Zorzi till SVT Sport.

13 av världens just nu 20 högst rankade ryttare fanns med i startfältet på 40 ryttare i Oslo när den första deltävlingen av totalt 13 i den västeuropeiska ligan idag avgjordes.

Banbyggaren Louis Konicks hade byggt en premiärbana med 13 hinder och 16 språng. Trots utmaningen tog sig hela 20 ekipage vidare från grundomgången.

Säker runda av Casall

Rolf-Göran Bengtsson kommer bara starta i några av höstens nio deltävlingar, huvudfokus tillsammans med Casall ligger på finalen i Global Champions Tour i början på november där den svenska världsstjärnan är i ledning inför avgörandet. 17-årige stjärnan Casall visade dock upp en grundomgång i världsklass tillsammans med Bengtsson och tog sig utan darr på något hinder vidare till omhoppningen.

Peder Fredricson startade näst sist i klassen med världscupdebuterande Flip´s Little Sparrow som fick förtroendet när det stod klart att All In ej skulle starta på grund av kolik. Ekipaget visade inga prov på nerver och Sparven, som det 10-åriga stoet kallas, fick snabbt börja ladda om för sin första världscupomhoppning tillsammans med Fredricson.

Italienaren Alberto Zorzi, nummer 189 i världsrankingen, inledde omhoppningen med en felfri runda och satte verkligen tonen och hans tid 36.93 blev oslagbar. Endast sju ekipage var felfria i omhoppningen, däribland Rolf-Göran Bengtsson och Casall som stod för ny säker runda, vilket gav dom en sjätteplats och 11 fina världscuppoäng.

Rolf-Göran nöjd

– Jag satsade lite mot slutet, jag ville ha en bra runda nu innan Doha och därför la vi oss lite på en mellanväxel. Det är en försiktig häst och han ska helst inte uppleva något dåligt innan Doha. nu har han fått uppleva två felfria rundor igen och har självförtroendet på topp, säger en nöjd Rolf-Göran Bengtsson till SVT Sport.

Peder Fredricson och Flip´s Little Sparrow fortsatte också mycket stabilt med en ny felfri runda på hinder. Ekipaget fick dock två tidsfel men slutade på 8:e plats (nio världscuppoäng) – en imponerande debut av 10-åringen i världscupen.

– Jag är väldigt nöjd med hur hon har kämpat på här, placerad i Grand Prix igår och idag. Jag är framförallt väldigt glad för att det känns att hon är under utveckling, säger Peder Fredricson till SVT Sport och berättar samtidigt att Sparven nu får förtroendet att fortsätta med honom till världscuptävlingarna i Helsingfors. All In blir därmed hemma och får fortsätta ladda för Elmia i Jönköping om två veckor.

– En bra start för svensk del, viktigt att plocka poäng redan i första tävlingen. Fantastiskt att Peder kan leverera så bra med sin tredjehäst. För Rolf-Göran Bengtssons del var detta ett mycket bra besked att Casall håller formen inför GCT-finalen i Doha, säger expertkommentator Lotta Björe till SVT Sport.

Hårfint från noll för Eckermann

Henrik von Eckermann slutade på 22:a plats tillsammans med Yajamila efter ett nedslag i grundomgången, ekipaget var snabbast av alla fyrafelare.

– Henriks runda såg mycket fin ut och det är så hårfint från att det står noll i protokollet till ett nedslag. Han får göra ett nytt försök nästa helg i Helsingfors, ekipaget ser jättebra ut, säger Björe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.