Tog brons – fem år efter skallfraktur

Uppdaterad
Publicerad

Det är fem år sen hon blev trampad av en häst, föll svårt och fick en skallfraktur som förändrade hennes liv. Louise Etzner Jakobsson trodde själv aldrig att hon skulle tävla igen. Nu står hon med ett Paralympicsbrons om halsen efter dressyrens individuella moment Grade III och sitt livs kanske bästa ritt med hästen Zernard. ”Det tog ett tag innan det gick in. Vadå?! Har jag tagit medalj”, säger hon till SVT Sport.

Vi möter henne utanför Paralympicsbyn sent tisdag kväll efter en både intensiv och minnesvärd dag ute i Deodoro i Rio de Janeiros norra delar.

Det som började med en försiktig och långt ifrån lyckad premiär och elfteplats förvandlades till medaljglitter andra tävlingsdagen.

Paralympics

– Vi hade bestämt oss för att inte missa något mer, säger hon och tittar mot dottern Lisa som också fungerar som hennes tränare.

Guld till Norge

Det blev ett offensivt och i alla delar näst intill perfekt program och slutpoängen 70,341. Bronsmedalj bakom nordiska kollegor, guldet till Norge och Ann-Cathrin Lubbe på Donatello och silvret till danskan Susanne Sunesen/Que Faire.

Och omgivningen njöt av den svenska insatsen.

– Jag har nog aldrig sett dom rida så bra, säger Lisa om mamman och hästen Zernard som hon flög över i förväg och verkligen fått se anpassa sig till den exotiska miljön.

För Louise själv, som för tre år sedan övertalades tillbaka till sadeln av sin omgivning, var det snarast en ritt i hemmaterräng. Hon avslöjar att hon försöker tänka att hon rider hemma på Gotland, ett sätt att avdramatisera allt det stora.

”Haft väldigt stort stöd”

Och så tackar hon för att dressyrkollegan Anita Johnsson med sällskap finns på plats. Hon som kom in i sista stund när Ryssland utestängdes från Paralympics och har med sig rutin från spelen i London.

– De har ju sådan otrolig erfarenhet av att vara på Paralympics. Jag har haft väldigt stort stöd av dom i många olika lägen. Och så är det kul att vara två och kunna heja på varandra.

Och det kan bli mer medaljskrammel. Med knapp nöd, om hon själv har räknat rätt, är det kvalklart till helgens kurfinal och planen är klar:

– Jag ska rida som idag. Kanske lite bättre ändå. Klart man siktar så bra som man kan, men jag vill komma ut och vara väldigt nöjd med hästen och vår prestation, men kan vi också få en medalj till så vore det en bonus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet